tisdag 24 november 2015

Övningar - att rida i halsring


Fick så otroligt fin respons på mitt inlägg om att rida i halsring, så på er önskan kommer här lite tips och övningar man kan göra för att utveckla sin halsringsridning.

Det absolut lättaste man kan göra är att försöka komma bort från användandet av tyglar och bett i den vardagliga ridningen.
Ge alltid hästen att chans att hinna svara på din kropps signaler innan du tar i tyglarna, detta är nyckeln till att uppnå känslan av att vara en kentaur.

Det är inte svårt att rida i halsring och i den vardagliga ridningen kan du göra små saker som alla bidrar som förberedelser:
  • När du ska svänga: titta dit du ska, flytta ditt fokus och lägg ett litet tramp i inner stigbygel.
    Ge hästen en chans att hinna svara på detta innan du guidar den med tygeln.
  • När du ska stanna eller sakta av: andas ut, slappna av och bli still i höften.
    Återigen ge hästen en stud på sig att hinna svara på detta innan du tar i tyglarna.
  • När du ska ska göra en uppgång eller starta: andas in, le, räta upp dig, öka din energi.
    Se om hästen lyssnar på detta innan du försiktigt för till skänkeln (spänner musklerna i benen)
Om du alltid gör detta kommer din häst mer och mer lyssna på din kropp och du får ett bra utgångsläge för att plocka bort huvudlaget. Att använda sin andning och vikthjälper tycker jag man ska göra oavsett om man vill rida i halsring eller inte men att ha det som grund underlättar otroligt mycket den dagen tränset åker av.
Att rida i halsring tar bort din möjlighet till micromanagement, något som vi som ryttare tyvärr kan vara allt för bra på. Nu måste man istället våga låta hästen prova och ge den tid att hinna svara.
Något som faktiskt är lika viktigt oavsett om man har träns på eller inte men som många inser först den dagen de tar bort sina tyglar.

När det sedan är dags att rida i själva halsringen finns det lite extra saker/hjälper att lägga till.
Tänkte att vi fokuserar på start, stopp och svänga till att börja med, det kommer vara mer än tillräckligt.

När ni börjar rida med halsring kan ni med fördel låta tränset sitta kvar på, gör en knut på tyglarna så de inte är i vägen och försök att inte behöva ta i dem. Låtsas helt enkelt som om de inte är där.

Att träna på med halsringen:
  • Stanna: Gör samma som innan (andas ut, slappna av och bli still i höften), lyssnar hästen på ett röstkommando kan du även lägga till det men först efter att hästen fått chansen att lyssna på din kropp. Som en sista hjälp (om hästen inte förstått signalerna innan) kan du ta lite i halsringen, ju närmre hästens huvud du för halsringen ju tydligare blir signalen för hästen. Men flytta den inte längre upp än du behöver.
    När hästen förstått dina signaler och stannat kan du gärna ge den en godis.
    Då blir det alltid trevligt att stanna och det kommer du ha mycket nytta av.
  • Svänga: Gör samma som ovan (titta dit du ska, flytta ditt fokus och lägg ett litet tramp i inner stigbygel). Funkar inte detta är det dags att guida hästens nos. Här är det perfekt att ha ett dressyrspö eller en pinne. Visa den för hästen bredvid dennes huvud på motsatt sida du tänkt sväng till. Alltså vill du svänga till vänster visar du spöet på höger sida. Snurra spöet långsamt i en cirkelformad rörelse samtidigt som du långsamt för det mot hästens nos. Flyttar inte hästen på huvudet (i detta fall åt vänster) kommer du nudda den på nosen med spöet. 
    Eftersom hästen följer sin nos kommer du på detta sätt kunna svänga hästen.

    Här måste du vara noggrann med att aldrig göra mer med spöet än du behöver men också våga träffa hästen på nosen om det behövs. När de väl fattat denna hjälp kommer du i de fall inte hästen lyssnar på din kropp och blick endast behöva visa spöet i periferin och hästen kommer svänga.
  • Starta: inga konstigheter, här gör du precis som vanligt när du rider och så som jag beskrev ovan.
När det fungerar att starta, stanna och svänga utan att du behöver ta i tyglarna kan du när du känner dig redo ta av tränset. Vill man ta det i steg kan man ta bort tyglarna men behålla tränset på.

Att hästen drar iväg, sticker, bockar eller inte går att kontrollera när man endast rider i halsring är inte själva halsringens "fel". Halsringen i sig skapar inte ett "dåligt" beteende hos hästen.
Utan det är snarare ett förtroende "problem" man har som maskerades med hjälp av tränset.
Att den däremot inte förstår dina hjälper i endast halsringen är inget konstigt och går snabbt att träna.

Funderar på att göra en liten instruktionsfilm då det kanske blir ännu tydligare än att försöka förklara i text. Finner jag tiden och ni vill så ska jag fixa en film.

Men fram tills dess är det bara att ni provar utifrån det jag skrivit ovan.
Lovar att ni kommer ha en massa skoj med er vän!



1 kommentar:

Matilda sa...

Tjoho, tack!! Egentligen är ju allt detta ganska självklart som du säger, men ändå inget jag någonsin fått lära mig på någon av alla ridskolor man ridit på under åren, så en helt ny underbar värld öppnar sig när man börjar diskutera kommunikation istället för tradiontionella "de ska göra det vi säger åt dem, oavsett" äntligen hittat hem då jag alltid älskat hästar men inte sättet vi förhåller oss till dem, så TACK igen för fortsatt inspiration!