tisdag 10 juni 2014

Så glad!


Igår var Gunnar Rangul ut och kollade tänderna på Cappe och Maxine. Vilket minne den mannan har för även om det var mer än ett år sedan han träffade mig och Cappe och vi även har flyttat sedan dess så kom han ihåg Cappe, hans vargtand och hans kraftiga bettförslitningsskador. 

Åh vilken lycka, Cappes mun var nu i perfekt skick och det fanns inte ett tecken kvar av att han någonsin haft ett bett i munnen! 

Vilket kvitto jag fick på att jag gör rätt! Precis som med Nokke fick jag beröm för min ridning och min användning av bettet.

Och det är egentligen så himla enkelt, använd bettet till det det är bra på (formgivning) och använd kroppen till resten (svänga och bromsa). 

Det har varit många diskussioner på nätet om hur skadligt det är att rida på stång. Cappe rids idag på en tung stång med långa skänklar och en medelport och hans mun är perfekt, den har dessutom läkt alla tidigare skador "trots" att jag ridit på stång. 

Men bettet blir aldrig ett problem om man lär rätt från början. Cappe bär sin stång själv i munnen vilket gör att den då inte påverkar nacken och eftersom jag inte bromsar med tyglarna så påverkar inte heller porten gommen. 

All min ridning och träning med hästen har som mål att jag skall kunna göra samma saker utan träns. Har man hela tiden det som mål så kommer användandes av bettet i ridningen bli mindre och mindre. Allt man behöver är rätt fokus och inte ta genvägar.

Det är många diskussioner som florerar på nätet nu och den senaste är att förbjuda spö på hästtävlingar? 
Men är det verkligen det vi skall lägga fokus på? Vad gör mest ont på hästen av de hjälpmedel vi använder? Vad ger hästen störst permanenta skador?
Precis!
Är det inte betten vi borde förbjuda i sådana fall om vi inte kan få människan att använda hjälpmedlen rätt? 
Men den diskussion blir inte långlivad i den stora massan, för hur får man då stopp på en het hopphäst? Skulle inte det bli väldigt farligt i ett travlopp? Att stanna en häst genom att åsamka den smärta är alltså helt okej, men inte när du vill att den skall springs fortare eller hoppa ett hinder? Vad är skillnaden? Blundar vi för att bettet gör ont?
Är vi så blinda bara för att hästen som bytesdjur inte har något ljud och uttryck för smärta? Så vi kan fatta att det gör ont när man hör ljudet från spöet som träffar hästen men inte när man ljudlöst drar i tyglarna? 

Nä hoppa av genvägen och rannsaka dig själv, jag gör det hela tiden. Jag är inte perfekt. Jag gör inte allt rätt. Men jag lyssnar och försöker förstå. Jag vill vara den bästa partnern för mina djur! 
Det hoppas jag att du också vill! 

MIRROR MIRROR IN THE STALL
WHO’S THE FAIREST OF THEM ALL
WHEN I LOOK IN YOUR EYES WILL I SEE
THE REFLECTION OF A BETTER ME?

MIRROR I WANT TO UNDERSTAND
THE WORLD YOU SEE BUT I AM HUMAN
THANKFUL THAT YOU’RE MY EQUINE
IF I LEARN YOUR LANGUAGE WE’LL BE FINE

MIRROR MIRROR

AM I FAIR
AM I FORGIVING
PATIENT TOO
STIMULATING
DO I EMPATHIZE
OR DO I CRITICIZE
IF I CAN BE A BETTER ME
I’LL SEE A BETTER YOU

MIRROR MIRROR

MIRROR MIRROR TELL ME TRUE
I SEE ME WHEN I SEE YOU
AM I PATIENT AM I KIND
YOU’LL TELL ME
CAUSE YOU DON’T LIE…….HORSES DON’T LIE

MIRROR MIRROR IN THE STALL
WHO’S THE FAIREST OF THEM ALL
THE ENERGY I’M PUTTIN OUT
YOU’LL SHOW ME THERE’S NO DOUBT

4 kommentarer:

nina sa...

Visst är det skönt med fina munnar! :-) Gunnar frågade efter "den vita ponnyn" när han kollade Ojijis tänder tidigare i år ;-)

Kram!

lillsissan sa...

Sporrar är ju också något som används på fel sätt mer än rätt sätt. ...jag använder spö som en förlängning av mig. Som ett förtydligande. Men jag slår aldrig med det. Petar och lägger det på henne. Behöver inte mer. ...
Bett tycker jag fortfarande är svårt. ...
eBättre utbilda handen ...

johanna sa...

Härligt med fysiska kvitton!

Unknown sa...

Ja visst gör man fel det gör vi alla, men det räcker med att se på hästen så kommer man på sig själv och då kan man andas tillsammans igen, Det är bara det att alla borde lära sig detta från början