fredag 13 december 2019

Är dina tankar dömande


Tänk så lätt vi har att döma saker och ting direkt vi ser dem.
Vi gör det hela tiden, för det mesta omedvetet, det ligger lite i vår natur att göra så.
Så fort vi ser en annan människa så är vi snabba med att gör en bedömning och tänk så ofta denna bedömning är negativ. Detta tar vi sedan med oss i allt annat, även i vårt möte med hästen.

Hästarna lär mig saker hela tiden och i veckan har nya tankar väckts till liv av en av hästarna i stallet. 
När vi som människa möter en häst och väljer att bedöma det hästen gör på ett negativt sätt så skapar det spänningar inombords hos oss. Något som hästen givetvis läser av och spänning skapar spänning.
Därför har jag nu förstått hur viktigt det är att se på det hästen gör som något positivt och något vi kan lära oss av.
För även om vi inte vill så är det så lätt att det där beteendet hos hästen skapar negativa känslor och irritation hos oss människor.

T.ex. ta det med att hästen nafsar, så lätt det är att knuffa den på mulen och säga "NEJ", eller ruska på sig själv lite irriterat för att få hästen att sluta.  
Men tänk istället om detta beteende betyder att hästen försöker engagera dig eller försöker få dig att landa i nuet, är det då något du vill bli irriterad över? Så istället för att knuffa bort hästen och säga nej, stryk den på mulen och ge den uppmärksamhet. För i detta fall kommer uppmärksamheten till slut göra så att beteendet försvinner eller ändrar karaktär.

För det är som sagt så lätt för oss att bedöma det hästen gör negativt och vi glömmer att hästen är en häst och inte en människa. Det är därför viktigt att komma ihåg att en häst med t.ex. ångest skapar ett beteende för att kunna hantera sin ångest, t.ex. att den biter i grimman när du ska sätta den på hästen. Att då försöka ta bort det beteendet hos hästen kommer inte ta bort själva ångesten. Den kommer finnas kvar och hästen kommer utveckla ett nytt beteende för att kunna hantera ångesten.

Jag fick också en insikt om detta med öronen bakåt.
Vi vet ju alla att en häst med bakåtstrukna öron är missnöjd, irriterad, arg mm. 
Men om vi istället tänker att öronen bakåt betyder att hästen har negativa tankar.
Då skulle vi vilja få hästen att släppa dessa negativa tankar och istället tänka positivt, eller hur? Då skulle t.ex att klia hästen (om den gillar det) vara ett bra sätt att ändra dess tankar och klia tills den släppt tankarna och öronen ändrar läge. Sedan provar man igen med det som skapade de negativa tankarna hos hästen. Jag tänker att detta t.ex. skulle kunna vara användbart i en situation då man sadlar sin häst.

Jag är så himla glad för allt hästarna väljer att förmedla. Ibland subtilt och det tar dagar och ibland veckor innan jag förstått och ibland kommer det som en blixt från klar himmel.
Vi människor har mycket att jobba med hos oss själv och hästarna hjälper oss att bli medvetna om det. Och just detta med dessa dömande tankar är något som jag själv tänker fokusera på ett tag nu medan det finns i mitt medvetande. Det är inte alltid lätt, att ramla tillbaka i gamla mönster och upptrampade stigar är enkelt och att tänka nytt kräver en viss ansträngning.
Men jag gillar när saker och ting inte är enkla, när man faktiskt måste anstränga sig för att nå dit man vill och att allt inte kan serveras på silverfat.
För tyvärr är det mycket så idag, vi vill ha enkla färdiga lösningar men vi är inte villig att lägga ned arbetet för att nå en förändring.

Så i helgen ska jag vara medveten om varje gång jag tänker en dömande tanke om någon eller något, oavsett om det gäller människor eller hästar. Ska bli intressant att se hur många tankar det blir...
Hakar du på?

Inga kommentarer: