tisdag 22 september 2020

Varma minnen inför den kalla vintern

Birgitta i sitt ridhus med Alteza

Andra helgen i september åkte jag och två av mina vänner (Eva och Steffi) iväg på en liten semestertripp med team hästar!
Vi hade planerat detta sedan lång tid tillbaka, redan i maj när Birgitta Järnåker var hemma hos mig.
Och själva huvudmålet med resan var just att delta som åhörare på Birgittas träning i Vara på söndagen. Vi tog ledigt från jobbet på fredagen och åkte tidigt på morgonen.
Första stoppet var en hästbutik i Västerås "Glada hästen i spiltan" och det är nog den bästa butik jag någonsin varit på. De hade ett enormt sortiment och en stor begagnathörna där jag hittade träns utan stoppade nackstycken (vill ha rent läder) för inga pengar alls. 

Efter lite shopping styrde vi resan mot Gnesta och Birgitta Järnåker.
Vi hade den stora förmånen att få komma hem till Birgitta och delta som åskådare medan hon tränade sina hästar. Birgitta hade dessutom planerat så fint så att hon red lektion för Ewa Schaeder samtidigt. På så vis fick vi njuta av Birgittas samvaro med sina hästar och ta del av Ewas tankar och kunskap vid samma tillfälle.
Det kunde inte bli mer perfekt!

Birgitta och hennes kallblodstravare Gyll

Birgitta och Alteza

Det var ren njutning för själen att få se Birgitta rida sin vackra Alteza.
En häst helt skolad i Kraftskapande Ridkonst.
Birgitta red även sin kallblodstravare Gyll, även han en otroligt häst som var väldigt tydlig i det han gjorde och det blev därför extra lärorikt att få se även honom. 

Några små insikter som kom till mig medan jag såg på dessa ridpass och ett par av dessa var följande: 

"Medan hästen för sitt ben genom luften är det lättpåverkat, därav den stora vikten av att sitta still"

"Antalet steg på en stor- och en liten volt ska vara det samma, det är steglängden som ska skilja".

Efter de fantastiska timmarna hos Birgitta blev nästa stop Sharpman Sport i Mjölby.
Ytterligare en riktigt bra butik och så klart blev det lite shopping. Jag hittade bland annat schabraket på bilden ovan. Brun sammet med guld, kommer bli perfekt till Lilja tillsammans med min nya sadel.
Hittade även äntligen rosa matskålar till Rataxi med gummi under så det inte åker runt hela stallgolvet när han äter. För det är väldigt viktigt att han har rosa matskålar *ler* det måste ju matcha resten av inredningen.

Efter Sharpman åkte vi hem till Evas syster Mimmi med familj där vi hade den stora förmånen att få bo.
Vi somnade trötta och glad och sov som stockar hela natten.

I fönstret i smedjan stod gamla stigbyglar på rad

Lördagen hade vi planerat att spendera med Sara som har företaget "Beckers Häst och Smide".
Jag känner Sara sedan den tiden då vi båda tränade för Birgitta i Sundsvall. Hon läste då till smed i Kramfors och nu har hon sitt eget företag och specialisera sig på hästbett och jag kan säga att hon är otroligt duktig!

Vi fick se Saras smedja, hennes enorma samling av gamla bett och allt vackert hon höll på att skapa.
Vi hade många intressanta samtal och pratade många timmar och det bjöds på både fika och lunch.
En riktig lyxdag! Och jag blev så full av inspiration.
Jag lämnade 4 av Nokkes skor till henne, de ska bli ljusstakar och krokar.
Så glad att jag har sparat dessa skor och att det nu kom till mig vad det ska bli av dem.

Saras enorma samling av gamla bett (detta är bara en bråkdel av samlingen)

Efter vi varit hos Sara åkte vi tillbaka till vårt boende. Jag och Steffi var så trötta att vi la oss och sov en timme. Sedan red Evas syster två av sina hästar och jag höll lite lektion med dem. Gick så himla bra, otroligt fina hästar och roligt att kunna arbeta lite med piaff, levad och terre a terre. 

På kvällen hade vi den stora lyxen att få äta färska räkor och dricka bubbel. Det är inte något som vi norrlänningar är bortskämda med och räkor är bland det godaste jag vet.
Det var så ljuvlig gott och så mysigt att sitta i skenet från tända ljus och prata om livet i allmänhet.

Söndag morgon var det snabba ryck som gällde, upp ur sängen, packa ihop och slänga i sig frukost för att sedan åka mot Vara för att delta på den kurs Birgitta Järnåker höll där.
Att se Birgitta undervisa är alltid lika inspirerande och att få se ekipage jag aldrig sett förut var som grädde på moset.
Att bara sitta i en stol, invirad i en ullfilt och ta emot det som skedde i ridhuset kändes som ren lyx. Jag är så van att alltid vara den som undervisar och annars vara med med egen häst, och nu fick jag bara ta emot utan att ge (om ni förstår hur jag menar).
Fick se så många fina ekipage och olika hästar att det kändes som en riktigt stor gåva att få vara där och ta del av allt som hände.

Många insikter kom till mig under dagen och det är svårt att dela med sig av allt utan kontexten runt om men ett par iakttagelser kan jag dela med mig av här. 

"Instabilitet/överrörlighet hos en häst ställer stora krav på underlaget. Ett mjukt underlag förstärker svagheten medan ett hårt underlag ger hästen möjlighet att kontrollera och minska svagheten för att på så vis kunna stärka sig".

"Det är väldigt viktigt att ge hästen en så pass stor ram som den behöver. För att lyckas med det som ryttare måste du våga lita på att hästen kommer lyckas med det du ber den om och släppa kontrollen". 

"I samlingen är nigningen viktigare än både takt och lyft". 

Summa summarum var det tre fantastiska dagar. Efter kursen på söndagen satt vi oss direkt i bilen och körde hela vägen hem till Sundsvall, trötta och lyckliga med massor att prata om.
Men vi bestämde oss snabbt för att göra om detta snart igen, ev på någon av Birgittas träningar i Södertälje. För dessa dagar gav verkligen mersmak och en stor boost energi och det an behövas nu när vintern börjar närma sig.
Jag ber om en bra vinter utan is och med bra underlag på min älskade ridbanan.

Inga kommentarer: