fredag 13 mars 2020

Form, ansvar och tid




Böjd häst, rida på böjt spår, formgiven, linjering mm. mm.
Jag tittar på bilder på Instagram och ser häst efter häst som har alla sina kroppsdelar på väg åt olika håll. Detta skrämmer mig lite så jag tänker att jag måste skriva något om detta med formgivning och vad det faktiskt innebära att hästen är böjd.
Böjd är egentligen ett väldigt dåligt ord, men något som de flesta använder. Jag tror att ordet böjd bidrar till att människorna rider sina hästar förböjda. Jag kommer därför i denna text använda ordet "formgivning" vilket faktiskt är ett bättre ord som mer talar om vad det handlar om. 


Vad är då egentligen formgivning? 
Jo det handlar om att hästen ska följa den väg den går på.
Om vi rider hästen på ett böjt spår ska hästen forma sin kropp efter det böjda spåret. Notera att det är hästen som ska forma sin kropp inte vi som ska forma den åt hästen! 
Om vi blir riktigt nördiga kan vi tänka på hästens kotrad, hela vägen från atlaskotan till sista svanskotan och att alla dessa kotor ska ligga som ett perfekt pärlband på det böjda spåret. Ingen kota eller pärla får avvika från den böjda linjen, då är det perfekt. 

Jag märker dock hur många idag som blir för nördiga, ned på en sådan detaljgrad att det knappt går att rida om man skulle försöka hålla sig efter det. Det blir diskussioner om små små saker i sitsen, sittben hit och bäcken dit och axlar och midjor och lårben mm. Nästan till en sådan grad att det går till absurdum. 
Jag säger inget om att sitsen är otroligt viktig och kan man inte vara i balans med hästen så är det svårt att uppnå bra saker. Men detta är en process som behöver ske tillsammans med hästen och det finns ingen generell lösning. 
Sedan får vi inte glömma något annat som är otroligt viktigt, hästens ansvar. 
Jag tror att när vi rider våra hästar så behöver vi båda ta ansvar. Jag har ansvar över min kropp och hästen över sin. 

Därför är det hästens uppgift att formge sig efter det spår vi rider på. 
Det vi gör som ryttare är att guida hästen och tala om vilka grad av formgivning vi önskar, men det är hästens jobb att utföra det.

Om ni tittar på filmen ovan när jag rider Pilgrim så ser ni hur han själv tar ansvar för sin formgivning och formar om sig själv, endast utifrån tanken hos mig om vilken väg vi ska rida. Nu är Pilgrim rätt skolad och han formar om sig på endast ett fåtal steg. Men här är det otroligt viktigt att låta det ta den tid hästen behöver för att koordinera om sin kropp och hitta den nya formgivningen. En oskolad häst behöver givetvis en längre tid och fler steg på sig för att lyckas med detta och det är här jag tror många går fel. De låter inte denna process får ta den tid den behöver utan de tar över hästens kropp och försöker sätta en formgivning innan hästen egentligen hunnit med sig själv och så vill inte jag rida.

Och då blir det lätt så som jag ser på bilderna på sociala medier med hästar som har sina kroppsdelar åt olika håll. 
Rätt anser jag att det är när hästen har sin panna i rörelseriktningen, huvudet ska vara lodrätt mot marken (inte vinklat eller vridet) och mitten på nosryggen ska linjera med mitten på bringan. Se bilden ovan.


Men ibland är det även bra att få se hur det INTE ska se ut. Försökte hitta en bild som visar det och hittade en gammal på mig och Nokke. Tror att det kan vara bra att även se det som är fel ibland för att lära sig. Så man kan jämföra rätt mot fel.  

På bilden på mig och Nokke ser ni följande: 
  • Jag försöker fysiskt påverka Nokkes kropp till att bli böjd genom att ta i inner tygel (detta är otroligt vanligt och något som nästan alla elever jag möter gör i början). Det är lätt att se hur detta påverkar min kropp negativt så pass att den inte längre följer med i rörelsen. Det får även direkt negativa konsekvenser i Nokkes kropp.
  • Nokkes panna är inte längre mitt för hans bringa
  • Huvudet är inte lodrätt mot marken utan tippat med nosen till vänster
  • Hans kotrad följer inte det böjda spår jag tänk rida på 

Jag vet inte hur många av de som ser denna bild som skulle tänka att detta är "fel". 
Och detta är ändå milt i jämförelse med de bilder jag ser idag på sociala medier. 

Nu har jag framfört mina tankar kring formgivning, hur tänker du? 

Inga kommentarer: