fredag 28 februari 2014

Rutiner


Varje morgon, vardag som helg kliver jag upp 06.00 och går och släpper ut hästarna.
Varje kväll kommer de sedan in igen runt 22-tiden.
Det blir totalt 8h inne per dygn, vilket jag tycker känns bra.

Med dessa rutiner blir det lättmockade boxar och det går väldigt lite spån.
Har aldrig gått så lite spån som efter att jag tog hem Cappe. Märker så tydligt vad mycket det gör att släppa ut hästarna tidigt på morgonen!
Dessutom är de ju pigga och vakna då och vill inte alls vara kvar inne.

Morgon rutin!
Varje morgon inleds med ett härligt snöbad!
Både vi människor och hästarna är vanedjur. Det vill säga vi styrs av rutiner.
Det är dessa som gör att vi tar oss igenom dagen och ser till att vi hinner med allt vi ska göra. Det vi gör av vana behöver vi inte lägga energi eller tänka på att vi gör.
När man börjar studera sig själv så märker man att vi gör samma sak varje dag i samma ordning.
Det räcker med att vi börjar titta på hur vi gör och äter frukost.

Samma är det för hästarna men här är de till stor del beroende av oss. För många saker i deras liv i fångenskap kräver att människan är bidragande, som att få frukost t.ex.
Så länge en häst befinner sig i bekanta situationer i en känd, oförändrad miljö kommer hästen att vara trygg och lugn. Det är i ovana situationer som hästen kan bete sig på ett sätt som vi inte alltid kan förutse. Här gäller det att vi får en sådan relation till hästen att vi då kan agera den trygga fasta punkten i deras tillvaro.

Jag ser en stor förändring i Cappe nu sedan han kom hem till mig där jag kan bygga upp fasta rutiner kring vår dag. Det ger honom trygghet och lugn och ett större utrymme till att vara kreativ och påhittig. Det ger också utrymme för oss att fördjupa vår relation. 



I helgen hoppas jag på vackert väder, sol, en massa ridning och så ska jag ha en lektion för en tjej med en häst som jag inte träffat tidigare!
Super skoj och jätte spännande!


Inga kommentarer: