tisdag 11 juni 2019

Kurs Ewa Schaeder - Pilgrim


Förstår ni hur underbart ljuvligt det är att få ha kurser hemma på sin egen gård.
Det går åt en hel del tid till att arrangera en kurs och att då hålla den hemma på gården gör det så mycket enklare. Jag är så himla glad att vi fann vår gård, den är perfekt på alla vis!

Men tillbaka till kursen.
Ewa och hennes man Pelle kom på lördag morgon och vi började kursen kl 10.00 med teori på ridbanan.
Som jag längtat!
Att få rå om Ewa och Pelle i två dagar är som balsam för själen. 
Ewa pratade om hur allt hänger ihop; naturen, materielen och känslorna i olika cirklar. 
Sedan gick vi igenom voltvägen (även den en cirkel) och hur man omöjligt kan rida en helt rund volt, utan att man istället får se på vägen som en ellips, detta för att slippa att hamna i konflikt med hästen där man hela tiden försöker korrigera dess väg.


Sedan var det dags för de första ridpassen före lunch.
Alla ekipage fick rida voltvägen och själva notera hur den blev med sin egen häst. Utifrån hur vägen blev kunde den sedan utnyttjas för att t.ex. naturligt lägga in en öppna.
Ewa pratade också om vikten av hästens framben och illusionen av att en häst i rörelse med påskjut skulle kunna flytta mer än 50% av sin vikt till sina bakben.
Deltagarna fick göra lite olika övningar för att känna och föra hästens framben och det gav otroligt fina resultat, där alla hästar hittade ett lyft och stigen de gick på blev smalare. Hästar är ju faktiskt linjegångare.


Jag och Pilgrim har redan ridit dess övningar många gånger för Ewa så vi gjorde en liten snabb avstämning och sedan gick vi in på att rida öppnor och piruetter.
Pilgrim fick beröm för att han var väldigt kroppsmedveten och tog väl hand om sin egen kropp och själv kände in varje rörelse och moment.
Det som skulle kunna förklaras med att hästen äger sin egen kunskap.
Det är den stora skillnaden mot t.ex. ett cirkustrick.

Jag själv fick beröm av Ewa för att jag inväntade Pilgrim och var inkännande och anpassade övningarna efter vad som uppstod.
På slutet av första passet fick vi prova hjälpgivningen för skolgalopp. Detta gjorde vi genom att lägga ett tramp i stigbyglarna ytter-inner i galopptakten. Vi hittade känslan men jag fick inte till timingen.
Efter det red vi lite mot passagen. 





Till andra passet tyckte Ewa att vi skulle byta stång.
Den jag red med under första passet blev lite "långsam" eller som hon sa "du når inte riktigt hela vägen fram".  Och jag förstod precis vad hon menar.
Jag har växlat mellan två stänger och på slutet ridit mer på den snabbare. Men jag har behövt den långsamma för att själv lära mig vänta, jag har hög energi och den långsamma stången hjälper mig sänka min energinivå men den gör det samma med Pilgrim.

Och Ewa har (som vanligt) helt rätt, det är verkligen läge för oss att bara rida på den snabba stången ett tag nu. Det blir ett helt annat läge och Pilgrim får ett mycket bättre lyft.

Andra passet var Pilgrim lite mör och trött och började med en sänkt höft och ett bäcken som var lite för rörligt. Men med bra övningar så blev han riktigt fin och Ewa tyckte han avslutade passet i ett väldigt bra läge i jämförelse med vart han började. 
Vi red bland annat växlingar mellan öppna och sluta på diagonalen.
Det gick super i höger varv men i vänster varv var han lite för trött så då la han själv in anslag och tramp istället *skrattar*

Jag är så himla nöjd med min fantastiska häst! 
En av deltagarna kom fram efter första passet, hon har inte sett oss sedan kursen med Ewa för 2 år sedan och hon frågade om det verkligen var samma häst. Då blir man glad.
Pilgrim har mognat något enormt, han håller fokus och han känner in sin egen kropp och tar själv hand om den.
Han är en dröm att rida och man sitter bara där på hans rygg som en drottning som blir buren av sin stolta häst.

Nu ska vi jobba vidare på skolgaloppen och passagen.
Jag tänker även att vi ska rida mycket mer piruetter och öppnor under våra pass än vad vi gör idag.
Pilgrim har tagit ett enormt kliv i sin skolning och nu är det dags att höja ribban efter det.
Här ska det pumpas muskler. 







Inga kommentarer: