söndag 11 maj 2014

Framvikt, Jämnvikt, Bakvikt

Så var det dags för nästa steg i mina inlägg gällande bra ridövningar.
Idag har vi kommit till begreppen framvikt, jämnvikt och bakvikt.

Vi börjar med att definiera begreppen:
  • Framvikt: hästen har den största delen av sin vikt på frambenen och avlastar bakbenen som tar liten eller nästan ingen vikt. Man ser detta genom att hästen ser lägre ut fram och bakhovarna endast landar snabbt på marken för att sedan rulla över och skjuta hästen framåt.
  • Jämnvikt: Hästen har fördelat sin vikt lika mellan fram- och bakben. Man kan se att hästen ser lika hög ut fram och bak. Bakbenen tar även lite vikt och är kvar lite längre tid i marken än vid framvikt.
  • Bakvikt: Här har hästen förflyttat sin tyngdpunkt till bakbenen och tar mer vikt bak än fram. Bakvikt kan uppnås i flera olika grader. Generellt ser man bakvikt hos hästen genom att den blir lägra bak, bakhovarna stannar kvar betydligt längre i marken och desto starkare hästen blir så kommer den även börja niga i sina haser. Det vill säga att när bakhoven sätts i marken så går hästen in och tar vikt på bakbenet och sjunker ner på det och vinklar hasen som då kommer närmre marken.
Allt eftersom hästen skolas kommer dessa tre lägen förändras och fler saker kommer ske i hästens kropp. Det är övningar och växlandet mellan fram-, jämn- och bakvikt som sätter formen och hästen kommer "ta form" själv.

Det man vill titta efter och tänka på när man växlar mellan dessa olika lägen är:
  • Tyngdpunkten
  • Hur länge bakhoven stannar i marken
  • Vinkeln i hasen (hur nära hasen är marken)
  • Lyftet i halskotpelaren (halskotpelarens placering mellan bogbladen och att den inte blir ihopdragen)
  • Lodplanet (en linjen som går från öga till mungipa och nosen blir då väl framför denna linje) 
Nedan har jag lagt ut några bilder för att illustrera de olika viktlägena och har lagt ut bilder på både Cappe och Nokke så ni kan få se skillnaden mellan en skolad häst (Nokke) och en häst under utbildning (Cappe). Samtidigt som de även har helt olika fysiska förutsättningar.
Ni kan tydligt se skillnader i muskulatur, balans, tyngdpunkt, stabilitet, styrka och utstråling.  Cappe är en häst som har förutsättningar för den högre skolan men är på bilderna oskolad. Nokke var en häst med helt fel fysiska förutsättningar för den högre skolan men var välskolad. (Nokke kom längre i sin utbildning än jag någonsin kunnat drömma om vilket är ett kvitto på vad rätt träning kan åstadkomma!)

Framvikt: notera vikten på frambenen och lättheten i bakbenen. På en oskolad häst blir detta väldigt tydligt.

Framvikt: notera även här vikten på framdelen men ni kan se att eftersom Nokke är mer skolad
behåller han ändå lite vikt bak och låter bakbenen landa i marken och ta lite vikt innan de ger skjutkraft.

Jämnvikt: Här ser man tydligt att fram och bak tar lika mycket vikt och att bakbenen verkligen tar lite mer vikt (jämför med Cappes framviktsbild).
På Cappe som är mindre skolad blir det också tydligt att han lyfter sin halskotpelare och nosen kommer fram
även om man i slutändan vill ha mer i detta läge.

Jämvikt: På Nokke som är väldigt skolad ser man väldigt väl lyftet i halskotpelaren som kommer av jämnvikten.
Ni kan även jämföra Nokkes bilder i de olika viktlägena och se att hans halskotspelare alltid har samma form
men att dess höjd/lyft ändras efter vinkeln på han bäcken och efter hur mycket vikt bakbenen tar.  

Bakvikt: Detta var bakvikt i början av Cappes utbildning. Ni kan se att han är lägre bak, att nosen kommit fram och att han har lyft sin halskotpelare.
Dock saknade han här styrka så han har kvar bakbenet en bit bakom sig och är öppen i knäleden samt saknar nig i hasen.

Bakvikt: Här ser ni Nokke i bakviktsläge men med påskjut. Ni ser att han är lägre bak och har lyft sin halskotpelare och har nosen fint framme.
Då han i detta läge har ett stort påskjut (tänk åt ökad trav hållet) så hamnar frambenet en bit in under kroppen och bakbenet lite bakom.
Så detta är åt bakvikt men inte full bakvikt.
Men alla hans kroppsdelar ligger där de ska utifrån det han fysiskt kan uppnå.

Bakvikt: Den högsta graden av bakvikt är när all vikt ligger på bakbenen. Desto mer styrka hästen får ju närmre marken kommer den kunna ha sina haser.
Här ser ni Cappe i ett anslag mot levad. Han har fin styrka och tar mycket vikt på bakbenen och sänker haserna mot marken.
Nosen är fint framme. Med mer styrka vill man här se haserna ytterligare sänkta och bakhovarna lite längre in under kroppen
samt att han skulle kunna länga ut sin halskotpelare lite till, här blir den lite ihopdragen.

Bakvikt: Den högsta grad av bakvikt Nokke kunde uppnå. För hans fysiska förutsättningar är detta helt klockrent!
Han tar vikt fint bak, vinklar hasen mot marken, halskotpelaren ligger där vi vill ha den med bra lyft och formen är perfekt!

Anledning till att vi vill kunna växla mellan dessa olika lägen är för att kunna aktivera och avlasta olika delar av hästens kropp. Jag ser det som viktigt i hästens utbildning att tidigt lägga in detta och även då börja nosa på bakvikten för att sedan mer och mer utveckla samling.

Övning 1 - framvikt (bra om ni kan ha någon på marken de första gångerna som kan hjälpa er att bekräfta det ni känner)

  • Rid på en 20m volt i skritt
  • Försök få hästen att gå i framvikt, notera hur det känns och säg till när ni tror ni är där. Be personen på marken bekräfta eller dementera ditt påstående.  
  • Framvikt nås oftast genom att inte påverka hästen alls, ge den lite längre tyglar och kanske be den öka tempot något. 

Övning 2 - jämnvikt (bra om ni kan ha någon på marken de första gångerna som kan hjälpa er att bekräfta det ni känner)

  • Rid på en 20m volt i skritt
  • Försök få hästen att gå i jämnvikt, notera hur det känns och säg till när ni tror ni är där. Be personen på marken bekräfta eller dementera ditt påstående.
  • För att nå jämnvikt behöver du aktivera hästen; andas in, räta upp dig, höj din tonus (tonus = muskelspänning), ta mjuk kontakt med hästens mun, sänk tempot.

Övning 3 - bakvikt (bra om ni kan ha någon på marken de första gångerna som kan hjälpa er att bekräfta det ni känner)

  • Rid på en 20m volt i skritt
  • Försök få hästen att gå i bakvikt, notera hur det känns och säg till när ni tror ni är där. Be personen på marken bekräfta eller dementera ditt påstående.
  • Bakvikt kommer av samling, för att hästen skall hitta detta i ett första läge krävs att den hinner ta vikt på sina bakben, det vill säga att ni måste sänka tempot rejält. Gör samma som för att uppnå jämnvikt men höj din tonus ännu mer och sänk tempot ytterligare. Fokusera på hästens bakben och känn efter vad som händer där. Hur länge stannar de i marken och kan du känna om hästen hittar niget i hasen något setg?
Växla sedan mella de olika viktlägena på volten.

När detta känns bra kan du övergå att rida samma övning i trav men komihåg att från en början sänka kraven på hästen och lyssna till vad den säger att den klarar av i sin kropp.


2 kommentarer:

Unknown sa...

Ja detta försöker man jämnt med men man har ju ingen som ser från marken tyvärr bara på måndags lektionerna...

Johanna sa...

Bra inlägg!