onsdag 21 maj 2014

Följa trampet i stigbygeln


Fortsätter med mina övningar här på bloggen och idag har vi kommit till trampet i stigbygeln.
I all min ridning finns en grundtanke och det är att kunna göra allt det jag gör med min häst även utan utrustning.
Även om man aldrig kommer klara av det så är det min målsättning och det är så jag rider.
Jag ska inte behöva ett träns och ett bett för att kunna göra något, vår kommunikation ska vara så tydligt att det inte behövs utrustning.

För att detta ska bli möjligt är det jätte viktigt med känsla och kroppsspråk.
All min hjälpgivning börjar med en tanke, min kropp och andning. Hästen skall alltid få en chans att hinna svara på det innan man sedan t.ex. tar i tygeln eller lägger på en skänkel.

Så dagens övning är en bra hjälp på denna väg, lära hästen följa trampet i stigbygeln.
Grundtanken är att du skall trampa ner lite vikt i ena stigbygeln och känna att hästen flyttar sin egen vikt åt samma håll och följer ditt tramp.
Detta är en kalasövning för att lära hästen att stabilisera sina bakknän!

Övning 1


  • Rid på en 20m volt i skritt
  • Lägg ett lätt tryck i inner stigbygel genom att trampa ner i den
  • Känn att hästen flyttar sin vikt åt samma håll, följer trampet och "faller" inåt i volten, behåll trampet i stigbygeln så länge du vill att de skall flytta sig.
    (ge hästen 3 steg att hinna svara på ditt trapm, händer inget får du lägga ytter tygel mot halsen för att hjälpa hästen. Det är absolut förbjudet att ta i inner tygel ;-) )
  • När hästen klivit in ett par steg släpper du trampet i stigbygeln, räta upp dig om du hamnat på sniskan och byt sida och trampar ner i ytter stigbygel istället. Försök få samma reaktion här
  • Växla sedan mellan att trampa i inner- och ytterstigbygel varannan gång och låt hästen gå som zick-zack över voltspåret
I denna övning skall du få känslan av att hästen går på lina. Svårt att förklara med det är verkligen det bästa sättet att beskriva det på. För när man väl når dit så förstår man precis. Det känns verkligen som om hästen går på lina då! En fantastisk känsla!

Övning 2
  • När du fått snitts på övning 1 kan du gå vidare och rida samma övning i trav
Övning 3
  • När övning 1 och 2 sitter så kan du prova detta i galopp
Jag har alltid övning 1 som avstämning/check innan jag börjar ett ridpass. Det blir för mig en sådan bra avstämning om vart jag och hästen befinner oss idag. Utifrån det vet jag sedan om jag måste planera om mitt pass eller kan köra på min plan.

Som jag nämnde ovan är denna övning kalas för att stärka hästens bakknän. När hästens bakknän och haser är starka blir hästen mer jämn, kan ta belastning, bära sig korrekt och gå i samling.
Det är de små övningarna som bygger grunden för att sedan kunna göra allt lullull och detta är verkligen en sådan övning.


2 kommentarer:

Unknown sa...

Ok ska träna på ettan idag då :-)

du har så bra tips

Yvonne sa...

Tack Malin! :)