tisdag 27 maj 2014

Blött och slött


Vilket gruggit väder det har varit, snacka om att man blivit bortskämd med solen.
Hästarna och korna fick sova inne i natt, tyckte det var på tok för blött och regnit ute.
Tror de uppskattade sina boxar även om Cappe slängde sig över gräset imorse och var inte alls intresserad av morgonhöet när jag släppte ut honom.

Han är så söt när han sover ute, vill alltid sova i maten.
Det måste vara väldigt mysigt och så är man ju säker på att ingen annan kan hinna äta upp den medans man sover.

Idag beställde jag tid hos tandläkaren för Cappe och Maxine. Givetvis blir det Gunnar Rangul som kommer ut. Han är utbildad av Torbjörn och Ove. Ove är min idol, han gav Nokke livet tillbaka. Jag litar på honom till 110%, men det är rätt långt till Ultuna och Gunnar är bra. Så jag känner mig trygg.

Saknar dock Ultuna och resorna dit. Även om de tog mycket kraft och ork så var stämningen där så härlig och bara duktiga människor som jobbade på kliniken. Man hade alltid med sig lite ny kunskap hem när man åkte därifrån och dessutom saknar jag Oves humor. En man med glimten i ögat.
Kommer aldrig kunna tacka han tillräckligt för det han gjorde för min Nokkis!

Nu nalkas det helg med 30-års kalas, min födelsedag och hagbygge.
En dag kvar på jobbet sedan är jag ledig 4 dagar, så skönt!
Ska även ha ett par lektioner under dessa dagar, det ser jag fram emot.

Ikväll hoppas jag på solsken och en härlig ridtur med Lilla K och Maxine.

måndag 26 maj 2014

Inspiration och full fart!

Bilden kommer här ifrån
Oj vad mycket som händer i våra liv just nu, önska nästan jag hade en slow-funktion. Men samtidigt är det bara att njuta och försöka hänga med!

Hittade för ett tag sedan en tjej på Facebook som har ridkor!
Åh vad glad jag blev, en till likasinnad!
Titta på bilden ovan, visst ser det härligt ut!
Detta är jag och Bandit (eller jag och Lill-Jänta) om ett par år.

Jag är så lycklig över mina kor. De är verkligen en gåva. Så snälla, underbara och kärleksfulla.
Samtidigt som det är jätte busiga och fulla i sjutton, fast med glimten i ögat.
De gör mig bara glad hela tiden.

Nu har de även fått börja vara ute riktigt mycket men jag tar fortfarande in dem på natten.
Kanske inte så mycket för deras skull utan mer för att det är så bra träning att leda dem i grimma varje dag till och från hagen.
Nu kan de till och med "gå fot". De lär så fort och vill alltid göra rätt.

Hästarna mår toppen, de äter mer och mer gräs varje dag. I veckan kommer jag släppa dem i första beteshagen, men bara några timmar i taget och sedan öka. Men de går redan nu ca 5h/dag på bete. De är så lyckliga.

En grävare har varit här i helgen och dikat om vår mark, främst runt garaget. Blir så snyggt och jätte skönt att få det gjort.
Sedan kommer vi imorgon köpas hagstolp till stora betet och idag har jag beställt hö till hösten.
Bästaste bonden jag fått tag i, han kommer ringa mig när han börjar bunta och sedan får jag köpa så mycket hö jag vill och får det direkt hemkört till ladan. Snacka om lyx!

Har också fått några sommargäster till betet i år, så skoj!
Så det blir till att bygga flera beteshagar. Tur jag har gräs så det räcker och blir över.
Ev. kanske det även kommer ner en häst som jag skall ha på lite utbildning under en månad. Det kommer bli så skoj för det är verkligen en underbar häst. Vilken sommar jag har att se fram emot.
Många uteritter blir det.

Sedan har jag även börjat träna ett gäng härliga ryttare och hästar i Ånge. Där vi nu bl.a. håller på att planerar in en 2-dagars kurs. Ser verkligen fram emot det! Kanske jag även kan ta med mig Cappe då.

Känner att detta kommer bli en händelsefull sommar, precis så som jag vill ha det!


torsdag 22 maj 2014

Att skola munnen


Bett är ett hett ämne och det kommer nog alltid vara en mer eller mindre aktiv diskussion kring dess var eller icke vara samt dess påverkan på hästen.

Idag är kunskapen större och det finns nog ingen som kan förneka att ett bett kan vara mycket skadligt för hästen! Det bedrivs forskning och veterinärer utbildas i mun- och tandvård för häst på ett helt annat sätt än tidigare.

Jag tänkte idag prata lite om mina tankar kring bett men ur aspekten "att skola hästens mun".
Jag kommer inte prata om olika bett, dess för- och nackdelar och hur skadliga de kan vara, utan jag tänkte fokusera på vad jag anser måste finnas på plats innan man kan rida sin häst på bett.





Precis som man vänjer hästen vid sadel så måste den vänjas vid bett.
Ingen av den utrustning vi har på hästen får hästen på något sätt vara rädd för (detta gäller även ryttaren, spö, benskydd, schabrak mm.)! Att vara rädd för något kommer skapa en spänning hos hästen, både mentalt och fysiskt, som i slutändan kommer påverka hästen negativt.
För oavsett vad vi gör med våra hästar så anser jag att de aldrig får utsättas för denna form av plågeri. Vi vill inte tvinga hästen till att göra saker, vi vill att den skall gör det av fri vilja, för att det är roligt tillsammans med oss!

Inridningen av en häst tycker jag ska ske på ett bra bettlöst alternativ, här föredrar jag repgrimma men det finns många fler bra varianter att använda sig av.

När det sedan är dags att introducera bettet skall de göras på ett sådant sätt att hästen inte upplever något farligt eller negativt med det. Alltså man tvingar inte på hästen bettet utan får den att ta det av egen fri vilja. Har man redan en häst som är van att ha bett men är svår att träns t.ex. så kan man få göra samma sak här, lära hästen att bett inte är något farligt och att hästen tar det frivilligt.
Antagligen har hästen en massa negativa händelser förknippat med bettet och det gäller då att ge den fler positiva upplevelser än negativa för att det skall väga över och inställningen ändras.

Här följer några steg  hur jag försöker lära mina hästar att bli tränsade:
  • Lär hästen sänka huvudet för tryck på nacken och kunna håla kvar huvudet sänkt till du ger signal för att höja det igen
  • Lär hästen söka sig till bettet med nosen, här kan en morotsbit vara till stor hjälp. Är hästen rädd för bettet/tränset kan du få börja ge den en morot vid nackstycket och sedan allt längre ned tills den kan ta moroten ur samma han som bettet ligger i. Låt detta ta tid, stressa inte!
  • Koppla sedan ihop dessa 2 övningar, att hästen med sänkt huvud söker bettet med nosen.
  • När detta funkar så börjar du ha morotsbiten en bit framför bettet så att hästen måste ta bettet först för att nå moroten
På detta sätt får du en häst som glatt tränsar sig själv. Men detta är bara steg ett, nu kommer steg två. Hästen måste vara helt trygg med att ha bettet i munnen. Detta kan aldrig uppnås om du som ryttare inte använder bettet på ett korrekt sätt. Är hästen rädd för att det skall göra ont kommer den inte kunna slappna av.

"Är hästen spänd är det ett tecken på att den inte litar på handen"

Några enkla saker som bör finnas på plats för att kunna rida sin häst med bett utan att riskera att göra den illa:
  • Lär dig stanna din häst utan att ta i tyglarna (använd ditt kroppspråk, andning och tyngdpunkt)
  • Lär dig svänga din häst utan att ta i tyglarna (använd blick, vikt och skänklar)
Nyckeln är alltså att kunna rida din häst på din kropps signaler.

Det går också mycket diskussioner nu om hur nacken påverkas av nackstycket på tränset som bettet sitter fast i. Kanske extra aktuellt för oss som rider akademiskt och ofta har väldigt tunga stänger i våra hästars munnar.

Visst tror jag det är bra med dessa anatomiska nackstycken som nu börjar florera på marknaden men jag tror även att hästens mun skall vara skolad och att man kommer långt på enbart en skolad mun.

Både Nokke och Cappe lärde jag att bära sina bett själva.
De skall vara så trygga i munnen att de tar bettet och håller det själv i munnen, att munnen på ett avslappnat sätt bär bettet.

Om jag för in endast stången i deras munnar och släpper så ligger den kvar, de håller stången själv i munnen.
För att detta skall vara möjligt för hästen måste bettet sitta på ett sådant sätt att det finns möjlighet för hästen att flytta det i sin egen mun. Den gamla tidens "2 veck i mungipan" funkar således inte.
Jag brukar istället sänka bettet så långt som möjligt utan att det slår i tänderna.

Jag fick mitt kvitto på detta när jag för ett antal år sedan var ute och red på Nokke efter byvägen och plötsligt gick spännet på nackremmen upp (det var när nackremmen var ny i jag inte lyckats spänna den rätt).
Eftersom Nokke höll kvar bettet i munnen behövde jag bara böja mig fram, fånga nackstyckena och knäppa ihop dem igen.

Så lägg tiden på att göra rätt från början och ge hästen förutsättningarna för att bli trygg, det tjänar vi alla på i slutet.

Detta var endast en kort beskrivning av mitt tänk, vill ni att jag ska förklara något lite mer ingående så lämna en kommentar så ska jag se till att göra det.

onsdag 21 maj 2014

Följa trampet i stigbygeln


Fortsätter med mina övningar här på bloggen och idag har vi kommit till trampet i stigbygeln.
I all min ridning finns en grundtanke och det är att kunna göra allt det jag gör med min häst även utan utrustning.
Även om man aldrig kommer klara av det så är det min målsättning och det är så jag rider.
Jag ska inte behöva ett träns och ett bett för att kunna göra något, vår kommunikation ska vara så tydligt att det inte behövs utrustning.

För att detta ska bli möjligt är det jätte viktigt med känsla och kroppsspråk.
All min hjälpgivning börjar med en tanke, min kropp och andning. Hästen skall alltid få en chans att hinna svara på det innan man sedan t.ex. tar i tygeln eller lägger på en skänkel.

Så dagens övning är en bra hjälp på denna väg, lära hästen följa trampet i stigbygeln.
Grundtanken är att du skall trampa ner lite vikt i ena stigbygeln och känna att hästen flyttar sin egen vikt åt samma håll och följer ditt tramp.
Detta är en kalasövning för att lära hästen att stabilisera sina bakknän!

Övning 1


  • Rid på en 20m volt i skritt
  • Lägg ett lätt tryck i inner stigbygel genom att trampa ner i den
  • Känn att hästen flyttar sin vikt åt samma håll, följer trampet och "faller" inåt i volten, behåll trampet i stigbygeln så länge du vill att de skall flytta sig.
    (ge hästen 3 steg att hinna svara på ditt trapm, händer inget får du lägga ytter tygel mot halsen för att hjälpa hästen. Det är absolut förbjudet att ta i inner tygel ;-) )
  • När hästen klivit in ett par steg släpper du trampet i stigbygeln, räta upp dig om du hamnat på sniskan och byt sida och trampar ner i ytter stigbygel istället. Försök få samma reaktion här
  • Växla sedan mellan att trampa i inner- och ytterstigbygel varannan gång och låt hästen gå som zick-zack över voltspåret
I denna övning skall du få känslan av att hästen går på lina. Svårt att förklara med det är verkligen det bästa sättet att beskriva det på. För när man väl når dit så förstår man precis. Det känns verkligen som om hästen går på lina då! En fantastisk känsla!

Övning 2
  • När du fått snitts på övning 1 kan du gå vidare och rida samma övning i trav
Övning 3
  • När övning 1 och 2 sitter så kan du prova detta i galopp
Jag har alltid övning 1 som avstämning/check innan jag börjar ett ridpass. Det blir för mig en sådan bra avstämning om vart jag och hästen befinner oss idag. Utifrån det vet jag sedan om jag måste planera om mitt pass eller kan köra på min plan.

Som jag nämnde ovan är denna övning kalas för att stärka hästens bakknän. När hästens bakknän och haser är starka blir hästen mer jämn, kan ta belastning, bära sig korrekt och gå i samling.
Det är de små övningarna som bygger grunden för att sedan kunna göra allt lullull och detta är verkligen en sådan övning.


tisdag 20 maj 2014

Höjden av lathet



Haha, höjden av lathet, ligga ner och äta frukost.
Han är för rolig min lilla Cappepojk!


måndag 19 maj 2014

Sommar!

Min vackra Bandit!

Vilken helg! Vilken värme! Vilket väder!
Har njutit i fulla drag hela helgen även om jag mest flängt runt och gjort en massa saker.

Började lördagen med att åka till Ånge och hålla lektioner med ett gäng härliga människor och hästar. Väldigt roligt, trevligt och givande.
Bra stämning och härliga energier. Längtar redan tillbaka!

Sedan blev det 2 stopp på loppisar på vägen hem.
Hem möta upp med Katarina och en härlig uteritt stod på schemat.
Men Cappe valde att inleda ridturen på sitt eget sätt...

Har väntat på detta, inget har hänt och jag hade precis börjat glöma bort att denna dag skulle komma. Dagen då Cappe måste kolla in ägorna, omgivningen och by, på helt egen hand. *suck* *fniss*

Skulle precis lägga på barbacka padden när jag ser det glimma till i Cappes öga.
Som en avlöning försvann han ut genom stalldörren.
I detta läge finns två saker att gör, stå kvar i stallet tills han kom tillbaka eller följa efter ut och försöka fånga honom = lönlöst. Så det blev mer följa med ut och se till att han inte gjorde sig illa och lite tappert försöka skaka med en havrehink.

Med fladdrande man (eller fladdrande flätor närmre bestämt) och svansen rakt upp for han runt som ett popcorn på gården.
Ett varv runt stallet, ännu ett till, sedan bar det av över vägen ner på åkern och han brände av våra 20ha lägdor på bråkdelen av en sekund. Så vacker han var när han galopperade på det gröna gräset! Upp på vägen igen, följde den tillbaka till gården, ett varv till runt stallet och sedan full galopp in i stallet. *suck* Knas ponny.

En mycket nöjd, trött och flåsandes ponny stod sedan i boxen.

Detta är så typiskt Cappe, han har gjort så här på alla ställen han varit på (de som jag vet om).
Tycker dock att det är konstigt att det tog 5 månader innan han gjort det hemma hos mig, men han väntade väl in sommaren och bra underlag för att kunna tokgaloppera riktigt fort. I vilket fall kommer han alltid tillbaka och ser då mycket nöjd ut.

Sedan blev det en skrittur i skogen så han fick varva ner lite.

Eftermiddagen och kvällen ägnades åt hagbygge åt korna, god middag och allmänt fix på gården och inne i huset. Kvällen avslutades med film.

På söndagen klev jag upp tidigt och tog en uteritt med Katarina i morgonsolen, så underbart!
Sedan iväg till Birsta och handla lite byggmaterial och mat.
Hem, byta om och iväg till Kungsnäs för att hålla lektion.

När jag kom hem blev det till att färdigställa kohagen (ligger ju ett par veckor efter sedan blilndtarmsinflammationen), äta middag och sedan släppa ut de två busfröna för första gången i deras nya, rymningssäkra hage (trästaket med elstaket innanför).

De fick sig några elstötar på nosarna och betade sedan snällt innanför staketet.

När de skulle in igen var det bara att gå och hämta Bandit som snäll satte på sig grimman.
Lill-Jänta däremot hade blivit en vild-ko som husse inte ens fick komma fram till *fniss*
Tur att matte var mindre farlig men grimma vill hon fortfarande inte ha, men det gick bra till slut.
Haha, hon är så rolig lilla tokan.
I sommar blir det grimma av och på varje dag i hagen, för vild-kor kan jag ju inte ha *blink*

Nu är det en ny vecka med en massa roliga saker som händer och hästarna har börjat få sova ut och äta lite gräs!  
Livet leker!

fredag 16 maj 2014

Trappan

Nokke i skolskritt i övningen Trappan; notera att hans fötter flyttas parallellt precis som i trav
Som en fortsättning på fram-, jämn- och bakvikt kommer min favoritövning som ett brev på posten, nämligen trappan!

Denna övning kan ridas på oändligt många sätt och på alla möjliga ridvägar och gångarter.
Men tänkte idag gå igenom grundstegen på rakt spår och sedan två enkla varianter på den.
Sedan är det fritt fram att använda fantasin för att göra övningen mer avancerad och utmanande.

Grundtanken med trappan är att skapa energi och driv i hästen,.
Övningen kommer långsamt bygga upp en stor kraft i hästen (bjudning) och resultatet av denna övning kan bli helt fantastiska saker (tänk: piaff, levad, skolgalopp)!

Övningen går ut på att i olika steg växla mellan ökad tonus (muskelanspänning) hos hästen och sedan korta intervaller med avlastning och vila.

För mig har denna övning varit grunden för att hitta samling, skolskritt, tramp och piaff.

Jag kommer beskriva övningarna nedan som om du rider på en ridbana, men du kan göra dessa vart som helst med din häst.

Övning 1 - växla skritt trav
  • Rid längs fyrkantsspåret hitta en bra avslappnad skritt
  • Från skritten gå upp i trav 2-3 steg
  • Återgå till skritt, hitta en avslappnad skritt och gå sedan upp till trav igen
  • Fortsätt med detta tills det känns bra i båda varv
Övning 2 - trappan i skritt (rid på rak spår)
  • Hitta en avslappnad skritt efter långsidan på ridbanan
  • Korta upp skritten genom att andas in, räta upp dig och höj din egnen tonus.
    Låt hästen gå 4 steg i kort skritt
    Notera att hästen sänker farten, kortar upp sin steglängd och ökar sin tonus. Försök hitta känslan av bakvikt som du nu tränat på. Ge hästen tid, kräv inte att det ska bli perfekt på en gång. Efter hand kommer hästen bli starkare av övningen och målet är att den här ska ta mer vikt på bakbenen, sjunka i hasen och slutligen kunna gå i skolskritt (kommer ett eget inlägg om det längre fram)
  • Återgå till vanlig skritt 4 steg, hästen får nu avlasta sin kropp och vila.
  • Korta upp skritten igen i 4 steg, gärna lite till än förra gången.
  • Fortsätt detta några gånger i båda varven och varje gång ber du om pytte lite mer samling.
När detta känns bra och din häst är stark öka antalet steg till 6 sedan 8 och slutligen 16.
När ni kommit ytterligare längre i er utbildning byter du ut den samlade skritten mot skolskritt, mer om detta kommer i ett eget inlägg längre fram.

Övning 3 - trappan i skritt och trav (rid på rakt spår)
  • Hitta en avslappnad skritt efter långsidan på ridbanan
  • Korta upp skritten genom att andas in, räta upp dig och höj din egnen tonus.
    Låt hästen gå 4 steg i kort skritt
    Notera att hästen sänker farten, kortar upp sin steglängd och ökar sin tonus. Försök hitta känslan av bakvikt som du nu tränat på.
  • Ur den samlade skritten gör en en uppgång till samlad trav 4 steg
  • Återgå till samlad skritt 4 steg
  • Rid sedan vanlig skritt 4 steg igen, hästen får nu avlasta sin kropp och vila.
  • Fortsätt detta några gånger i båda varven och varje gång be om pytte lite mer samling. 
Samma sak här, när dett känns bra öka till 6, 8 och slutligen 16 steg.

Övning 4 - trappan i skritt, trav och galopp (rid på rakt spår)
  • Hitta en avslappnad skritt efter långsidan på ridbanan
  • Korta upp skritten genom att andas in, räta upp dig och höj din egen tonus.
    Låt hästen gå 4 steg i kort skritt
    Notera att hästen sänker farten, kortar upp sin steglängd och ökar sin tonus.
  • Ur den samlade skritten gör en en uppgång till samlad trav 4 steg
  • Efter de 4 travstegen be om en fattning och ta ett par språng i samlad galopp (från början belönar du enbart fattningen)
  • Återgå till samlad trav 4 steg, sedan samlad skritt 4 steg och slutligen 4 steg vanlig skritt
  • Fortsätt detta några gånger i båda varven och varje gång be om pytte lite mer samling.
Trappan kan varieras på hur många sätt som helst och i olika svårighetsgrader.
Det viktiga är att lyssna på sin häst och inte gå för fort fram, låt det ta tid. Samlingen kommer efterhand när din häst är stark nog. Det första målet är att få hästen att hitta rätt kopplingar i sin kropp och börja ta vikt på bakbenen.

Var noga och lägg mycket tid på övning 2, den kommer vara nyckeln till så mycket i din och din hästs utveckling. Från denna övning kommer så mycket fantastiskt att komma, jag lovar.

Skrittarbetet är nyckeln till allt, så låt det ta tid och när samling och skolskritt kommer då lovar jag att ni kommer tycka att det är roligt att skritta!

Och komihåg, belöna din häst mycket, ge den tid att vila och fundera på det ni precis gjort och ge hästen möjligthet till att göra misstag.
Belöna det som är rätt och nonchalera det som är mindre rätt. Man når inte framgång, samarbete och glädje genom att korrigera fel.

Avlastning!
Komihåg att lägga in bitar med avlastning under din träning med hästen,
även den blir trött och får mjölksyra av muskelarbete.
Avlastning och beröm ger en glad och samarbetsvillig häst (notera Nokkes uttryck).



söndag 11 maj 2014

Framvikt, Jämnvikt, Bakvikt

Så var det dags för nästa steg i mina inlägg gällande bra ridövningar.
Idag har vi kommit till begreppen framvikt, jämnvikt och bakvikt.

Vi börjar med att definiera begreppen:
  • Framvikt: hästen har den största delen av sin vikt på frambenen och avlastar bakbenen som tar liten eller nästan ingen vikt. Man ser detta genom att hästen ser lägre ut fram och bakhovarna endast landar snabbt på marken för att sedan rulla över och skjuta hästen framåt.
  • Jämnvikt: Hästen har fördelat sin vikt lika mellan fram- och bakben. Man kan se att hästen ser lika hög ut fram och bak. Bakbenen tar även lite vikt och är kvar lite längre tid i marken än vid framvikt.
  • Bakvikt: Här har hästen förflyttat sin tyngdpunkt till bakbenen och tar mer vikt bak än fram. Bakvikt kan uppnås i flera olika grader. Generellt ser man bakvikt hos hästen genom att den blir lägra bak, bakhovarna stannar kvar betydligt längre i marken och desto starkare hästen blir så kommer den även börja niga i sina haser. Det vill säga att när bakhoven sätts i marken så går hästen in och tar vikt på bakbenet och sjunker ner på det och vinklar hasen som då kommer närmre marken.
Allt eftersom hästen skolas kommer dessa tre lägen förändras och fler saker kommer ske i hästens kropp. Det är övningar och växlandet mellan fram-, jämn- och bakvikt som sätter formen och hästen kommer "ta form" själv.

Det man vill titta efter och tänka på när man växlar mellan dessa olika lägen är:
  • Tyngdpunkten
  • Hur länge bakhoven stannar i marken
  • Vinkeln i hasen (hur nära hasen är marken)
  • Lyftet i halskotpelaren (halskotpelarens placering mellan bogbladen och att den inte blir ihopdragen)
  • Lodplanet (en linjen som går från öga till mungipa och nosen blir då väl framför denna linje) 
Nedan har jag lagt ut några bilder för att illustrera de olika viktlägena och har lagt ut bilder på både Cappe och Nokke så ni kan få se skillnaden mellan en skolad häst (Nokke) och en häst under utbildning (Cappe). Samtidigt som de även har helt olika fysiska förutsättningar.
Ni kan tydligt se skillnader i muskulatur, balans, tyngdpunkt, stabilitet, styrka och utstråling.  Cappe är en häst som har förutsättningar för den högre skolan men är på bilderna oskolad. Nokke var en häst med helt fel fysiska förutsättningar för den högre skolan men var välskolad. (Nokke kom längre i sin utbildning än jag någonsin kunnat drömma om vilket är ett kvitto på vad rätt träning kan åstadkomma!)

Framvikt: notera vikten på frambenen och lättheten i bakbenen. På en oskolad häst blir detta väldigt tydligt.

Framvikt: notera även här vikten på framdelen men ni kan se att eftersom Nokke är mer skolad
behåller han ändå lite vikt bak och låter bakbenen landa i marken och ta lite vikt innan de ger skjutkraft.

Jämnvikt: Här ser man tydligt att fram och bak tar lika mycket vikt och att bakbenen verkligen tar lite mer vikt (jämför med Cappes framviktsbild).
På Cappe som är mindre skolad blir det också tydligt att han lyfter sin halskotpelare och nosen kommer fram
även om man i slutändan vill ha mer i detta läge.

Jämvikt: På Nokke som är väldigt skolad ser man väldigt väl lyftet i halskotpelaren som kommer av jämnvikten.
Ni kan även jämföra Nokkes bilder i de olika viktlägena och se att hans halskotspelare alltid har samma form
men att dess höjd/lyft ändras efter vinkeln på han bäcken och efter hur mycket vikt bakbenen tar.  

Bakvikt: Detta var bakvikt i början av Cappes utbildning. Ni kan se att han är lägre bak, att nosen kommit fram och att han har lyft sin halskotpelare.
Dock saknade han här styrka så han har kvar bakbenet en bit bakom sig och är öppen i knäleden samt saknar nig i hasen.

Bakvikt: Här ser ni Nokke i bakviktsläge men med påskjut. Ni ser att han är lägre bak och har lyft sin halskotpelare och har nosen fint framme.
Då han i detta läge har ett stort påskjut (tänk åt ökad trav hållet) så hamnar frambenet en bit in under kroppen och bakbenet lite bakom.
Så detta är åt bakvikt men inte full bakvikt.
Men alla hans kroppsdelar ligger där de ska utifrån det han fysiskt kan uppnå.

Bakvikt: Den högsta graden av bakvikt är när all vikt ligger på bakbenen. Desto mer styrka hästen får ju närmre marken kommer den kunna ha sina haser.
Här ser ni Cappe i ett anslag mot levad. Han har fin styrka och tar mycket vikt på bakbenen och sänker haserna mot marken.
Nosen är fint framme. Med mer styrka vill man här se haserna ytterligare sänkta och bakhovarna lite längre in under kroppen
samt att han skulle kunna länga ut sin halskotpelare lite till, här blir den lite ihopdragen.

Bakvikt: Den högsta grad av bakvikt Nokke kunde uppnå. För hans fysiska förutsättningar är detta helt klockrent!
Han tar vikt fint bak, vinklar hasen mot marken, halskotpelaren ligger där vi vill ha den med bra lyft och formen är perfekt!

Anledning till att vi vill kunna växla mellan dessa olika lägen är för att kunna aktivera och avlasta olika delar av hästens kropp. Jag ser det som viktigt i hästens utbildning att tidigt lägga in detta och även då börja nosa på bakvikten för att sedan mer och mer utveckla samling.

Övning 1 - framvikt (bra om ni kan ha någon på marken de första gångerna som kan hjälpa er att bekräfta det ni känner)

  • Rid på en 20m volt i skritt
  • Försök få hästen att gå i framvikt, notera hur det känns och säg till när ni tror ni är där. Be personen på marken bekräfta eller dementera ditt påstående.  
  • Framvikt nås oftast genom att inte påverka hästen alls, ge den lite längre tyglar och kanske be den öka tempot något. 

Övning 2 - jämnvikt (bra om ni kan ha någon på marken de första gångerna som kan hjälpa er att bekräfta det ni känner)

  • Rid på en 20m volt i skritt
  • Försök få hästen att gå i jämnvikt, notera hur det känns och säg till när ni tror ni är där. Be personen på marken bekräfta eller dementera ditt påstående.
  • För att nå jämnvikt behöver du aktivera hästen; andas in, räta upp dig, höj din tonus (tonus = muskelspänning), ta mjuk kontakt med hästens mun, sänk tempot.

Övning 3 - bakvikt (bra om ni kan ha någon på marken de första gångerna som kan hjälpa er att bekräfta det ni känner)

  • Rid på en 20m volt i skritt
  • Försök få hästen att gå i bakvikt, notera hur det känns och säg till när ni tror ni är där. Be personen på marken bekräfta eller dementera ditt påstående.
  • Bakvikt kommer av samling, för att hästen skall hitta detta i ett första läge krävs att den hinner ta vikt på sina bakben, det vill säga att ni måste sänka tempot rejält. Gör samma som för att uppnå jämnvikt men höj din tonus ännu mer och sänk tempot ytterligare. Fokusera på hästens bakben och känn efter vad som händer där. Hur länge stannar de i marken och kan du känna om hästen hittar niget i hasen något setg?
Växla sedan mella de olika viktlägena på volten.

När detta känns bra kan du övergå att rida samma övning i trav men komihåg att från en början sänka kraven på hästen och lyssna till vad den säger att den klarar av i sin kropp.


Det ÄR lätt!




Detta är absolut första gången jag rider Cappe i halsring, det behöver inte vara svårare än så här!


torsdag 8 maj 2014

Öppna och stänga dörren

Nokke följer sin böjning när jag öppnar dörren

Tänkte jag skulle dela med mig lite av mina favoritövningar när det kommer till ridning.
Men innan jag börjar visa en massa smarta och bra övningar tänkte jag gå igenom lite av grunderna. Sådant som enligt mig måste finnas på plats innan man kan gå vidare.

Jag tränar för Birgitta Järnåker och mycket av mina övningar och mitt tänk kommer ursprungligen från henne.

Det första jag tänkte gå igenom är böjning och att lära hästen att följa sin böjning och det är här uttrycket att öppna och stänga dörren kommer in.
Att öppna dörren betyder att man bjuder häst att följa sin böjning.
Att stänga dörren handlar om att visa hästen åt vilket håll man inte vill att den skall gå.
Detta är lika mycket en mental bild som man skall ha när man rider som något man gör fysiskt genom sin hjälpgivning.

Övning 1 - Böjning genom längning



  • Rid på en 8-volt
  • När du närmar dig mitten (innan du byter varv) läng den nya yttertygeln
  • Notera hur hästen formar om sin kropp till den nya böjningen
  • Lätta i båda händerna (öppna dörren) och låt hästen följa sin nya böjning in i det nya varvet
  • Noter om hästen känns olika i de båda varven och hur den känns olika i sådana fall

 

Övning 2 - Böjning genom uppkortning

  • Rid på samma sätt som i övning 1 men istället för att länga den nya yttertygeln kortar du den nya innertygeln
  • Noter om hästen känns olika i de båda varven och hur den känns olika i sådana fall
  • Notera även vilken av övning 1 och 2 som fungerade bäst på sin häst

 

Övning 3 - hörnpasseringar

  • Rid efter långsidan fram tills hörnet på ridbanan
  • Några meter innan hörnet böj hästen i samma grad av böjning som den ska ha i hörnet
  • När ni kommer fram till hörnet mjukna och lätta lite i båda tyglarna och låt hästen följa sin böjning genom hörnet.
  • Fortsätt så här några varv runt ridbanan och rid hörnpasseringarna på detta sätt

Övning 4 - böjd rakt fram



  • Rid efter långsidan med hästen böjd
  • Efter halv långsidan, lätta på tyglarna och se om hästen följer sin böjning (öppna dörren)
    Om hästen inte följer sin böjning får du som ryttare försöka visa hästen att den inte skall fortsätta rakfram efter långsidan utan då stänga den dörren
  • När hästen följer sin böjning och lämnar spåret rider du en halv volt in till medellinjen.
  • Följ medellinjen rakt fram till mitten på kortsidan
  • Vid kortsidan byt varv och gör samma sak i nästa vara
  • Upprepa ett antal gånger tills det känns bra
  • Komiåg att rida hörnpaseringarna på samma sätt som i övning 3 även i denna övning

Upprepa dessa övningar tills du och hästen fått kläm på dem.
På detta sätt kommer du kunna påverka och svänga din häst utan att "ratta runt" den i munnen.
Hästen får möjlighet till att göra saker i balans där vi som ryttare stör hästen så lite som möjligt.

Alla övningar jag kommer visa framöver förutsätter att man rider på detta sätt.

Nästa inlägg kommer handla om jämnvikt, framvikt och bakvikt.
Välkomna tillbaka!

torsdag 1 maj 2014

Glädje!


Om jag skulle välja en egenskap hos mig som jag skulle vilja framhålla så är det glad.
Jag ser allt i livet på ett positivt sätt och tar emot motgångar med inställningen att "allt löser sig". Och det gör det verkligen, bara man tror på det!
Det är sällan man ser mig arg, ledsen eller sur. Oftast har jag ett leende på läpparna.

Min nya chef sa något för ett tag sedan som jag håller med om till 110% "inget är omöjligt, det tar bara olika lång tid".

Detta blev så tydligt förra helgen när jag plötsligt blev väldigt dålig och fick sjukt ont i magen.
Med en full övertygelse om att det skulle bli bra låg jag i soffan i 3 dagar, utan att ta mig därifrån.
När vi slutligen åkte till akuten hade jag en blindtarmsinflamation som, hör och häpna, höll på att läka sig själv!
Så efter några timmar på sjukhuset, 3 läkare och 1 överläkare senare fick jag åka hem på observation. För var det verkligen så att kroppen höll på att läka sig själv så slapp jag operation. Och det är ju klart att den läker sig själv, jag bad ju den göra det.

Samma inställning har jag i min hästhantering, inget är omöjligt och allt går att göra med glädje!
Utan glädje ser jag ingen anledning till att man ska hålla på med hästar, djur eller vad det nu är man gör.

Men tyvärr är det så många jag ser inom hästsporten som ser ut att hata sina hästar...
Det är som att det ska vara en kamp att rida, man ska slita och banka i hästen och gör den inte som man vill så är den dum. Man tvingar hästen istället för att be den göra det tillsammans med en.
Och hästen får inte säga ifrån eller har egna idéer eller åsikter.
Efter ett ridpass kliver ryttaren av svetig från sin häst.
Ska det vara så?
Varför börjar man inte reflektera och fundera?

En av de stora hästbloggarna visade för ett tag sedan en video på en tjej som red utan sadel och träns på sin häst och hade sedan en lång utläggning om hur detta var fel.
Och att det endast var några få skickliga som kunde åstadkomma detta...
Varför???
Varför skulle det vara svårare?
Varför inte satsa på att bygga en relation till sin häst och sedan upptäcka vad det kan ge tillbaka!?
Att hästen faktisk gör saker för oss med glädje utan att vi TVINGAR den!

För hästen är våran vän! Inte våran fiende!

Tror alla som börjar rida gör det för att det är roligt och man vill ha kul med hästen, vart tar detta vägen sedan?
Jag är helt övertygad om att alla människor älskar sina hästar, det är bara att det ibland är lite svårt att se. Man vill uppnå resultat, men varför och till vilken kostnad? Och vill man inte göra det genom att ha hästen med sig?
Att klappa och gossa med hästen i stallet och sedan verka vilja dödad den när man rider är det verkligen roligt? 

Jag förstår inte men hoppas att jag i alla fall kan hjälpa några att finna glädje, kommunikation, harmoni och ett annat sätt att tänka när det kommer till hästar.
För de är vår stora gåva i livet och den dagen man kan se det, den dagen har man förstått!