torsdag 12 november 2020

En helg i kunskapens tecken

Varje år första helgen i november har vi representanter (instruktörer) och adepter inom Kraftskapande Ridkonst en helgkurs där vi fördjupar oss i viktiga frågor, skapar samsyn och bygger på vårt kunskapsförråd.
Temat i år var Ideal och det blev en helg full med viktig kunskap och gemenskap.
Förra året var denna kurs på plats i Sundsvall men i år pga rådande omständigheter var den via webben och det fungerade fantastiskt bra.


Vi varvade teori och diskussioner med ridpass. Så underbart att få se dessa vackra ekipage bli guidade av Ewa. Att ena stunden vara hos mig i Norrland för att sedan förflytta sig till Spanien och landa på en ridbana med krossad vit marmor som underlag.
Olika världar och vardag men ändå egentligen så lika i sitt djup.
För oavsett yttre omständigheter, miljö och kultur så är känslan till hästen den samma.
Även om kontexten kan skilja är innehållet samma. Det är stort!


Under mitt och Pilgrims ridpass så visade Pilgrim en tydlig skevhet till höger.
I höger varv ville han flytta in rumpan åt höger. Egentligen kunde det inte bli bättre än att detta hände. Det passade perfekt in på dagens tema med ideal. Hur vi lärt oss i den traditionella ridningen hur detta ska korrigeras. Men nu istället lösa det på ett helt annat sätt. För en svaghet i det ena varvet (i detta fall höger) kan lösas genom övningar i vänster varv samtidigt som vi låter höger varv vara ifred.
Så jag fick rida galopp i vänster varv och i höger varv gena i hörnen (detta för att inte komma i situationer där rumpan kom in).
Genom att bland annat göra detta blev höger varv riktigt bra och inte en gång skapade jag motstånd, konflikt eller spänning i min häst. 

Jag tänker återigen hur viktigt det är att veta vad vi gör och varför!
Nu kanske vissa av er funderar på varför Pilgrim var lite skev och det beror helt enkelt på att vi tagit ett ganska stort steg framåt i vår skolning och då kommer alltid nya saker upp till ytan. Det är otroligt intressant och väldigt lärorikt att få arbeta med sådant när det dyker upp. Så lycklig att jag har hästarna och Ewa som guidar mig på denna resa!

Än så länge har vi många plusgrader och riktigt höstväder trots att vi är i mitten på november.
Hoppas detta håller i sig ett tag till så jag verkligen hinner njuta och träna på ridbanan innan snö och is kommer. För jag är så full av inspiration nu och har lagt upp ett träningsschema för flera dagar framåt. Så hoppas hinna få många underbara pass denna och nästa vecka!

Inga kommentarer: