torsdag 13 augusti 2020

Sommarens träning

Träna, träna, träna.
Alla som håller på med någon form av idrott vet hur viktigt det är att träna för att utvecklas.
Jag tänker på alla år jag red för tränare och själva lektionerna gick super bra men när jag kom hem hade jag inte en aning om vad jag skulle göra, vad som ledde till vad, vad som måste finnas på plats för att komma vidare och kanske viktigast av allt: ha en plan. 

Idag är min ridning mycket mer strukturerad och jag försöker lägga upp mina ridpass fem åt gången.
I sommar har jag haft ett stort fokus på självbehärskning, både hos mig och hos Pilgrim.
Självbehärskning innefattar så otroligt mycket men en stor del av det är kroppskontroll och mentalkontroll. Alltså kortfattat handlar det om att vara medveten om vad man gör och varför samt att veta vad det verkligen är man ber och bli nöjd när man får det.

Bilderna i detta inlägg är från ett av de sista passen innan pusselbitarna helt föll på plats.
Att gör en "förändring" och skapa medvetenhet är inget som sker över en natt, det kräver vilja och träning.
Jag ser på bilderna hur det börjar bli en lätthet i mig och att Pilgrim så smått börjar svara på den.
Det är också intressant att se hur han hela tiden söker min blick, att möta hästens blick när man rider skapar en djupare kontakt. Pröva så får du se, det är en till dimension.

Nu när vi börjat hitta självbehärskningen så har vi börjat fokusera på flöde.
Allt hänger ihop och flöde är viktigt genom hela skolningen och vi behöver hela tiden gå tillbaka dit och hämta upp flödet (då det är lätt att det försvinner lite när man tar sig vidare ett kliv).
Så de senaste passen har vi ridit med fokus på flöde och oj vad det har hänt saker.
Pilgrim har öronen framåt hela passen, in i trampet, in i passagen, i alla förändringar, övergångar, allt!
Allt känns lätt just nu.
Det finns många åsikter och diskussioner kring hästens öron, men jag anser att när allt är som det ska och hästen bär sig på ett korrekt sätt då är öronen framåt. 

På första bilden i detta inlägg trampar vi, det är en rörelse som vi båda finner lite klurig och det är ganska nytt då Pilgrim hellre går in i skolskritt än tramp.
Man kan se på bilden att han inte är helt nöjd, mitt tryck på honom är för stort och ramen för liten.
Detta trots att tygeln hänger. Men när hästen är skolad kan ett för högt tryck vara en för kraftig tanke från min sida, för mycket spänning i min rumpa eller en för hög koncentration hos mig.
Att vilja för mycket är ofta en bidragande orsak till att trycket blir för högt och ni kan se mitt koncentrerade ansiktsuttryck på bilden. Detta skapar det för höga trycket eller kravet (om man så vill kalla det) men det är inget konstigt att det lätt blir så när något nytt och lite svårt ska läras in. 

Men nu på slutet har det verkligen släppt och våra träningspass tillsammans får mig att känna mig som en drottning och värdens bästa ryttare.
Tänk att han kan ge mig den känslan. 

Vad har ni tränat på i sommar och hur har det gått?





Inga kommentarer: