måndag 26 oktober 2020

Vart är den där vackra hösten?

Pilgrim har fått ett nytt träna från Amazonas!
 
Blött, kallt, regnigt, snö, vädret är verkligen inte underbart just nu.
Men vad gör det när jag har så fina hästar!
Vi har full fart i träningen och alla hästar har en riktig formtopp just nu.

Efter allt arbete med formgivning och omformning så har vi nu haft fokus på slutor.
Inte helt enkelt, något vi inte rider så ofta. Men då är det skönt att ha Cappe som är en stjärna på slutor så då kan jag få sitta på hans rygg och känna mig duktig och sedan plocka med saker till Lilja och Pilgrim. 

Vi har även fokus på trampet och Lilja visade åter igen på en av lektionerna för Ewa att hon är en levadör. Tanken var att göra anslag men hon visade tydligt att levad är det hon vill arbeta med. Så därför försöker vi ha extra mycket fokus på trampet nu.Ewa har lagt upp en plan åt oss som vi nu håller oss till. 

Med Pilgrim har trampet kommit ett snäpp vidare och det kom via anslagen.
Helt plötsligt fick trampet ett syfte för honom och ibland får vi till det riktigt bra så han trampar sig in mot piaffen. Det är så fränt att känns hur han koordinerar rörelsen med sina framben och hur han använder frambenen för att flytta vikten bakåt och på så vis vinkla bakbenen mer.

Cappe!

Cappe och jag har kommit riktigt långt i hans igångsättning och vi har lagt på samling och han har bjudit på 4 underbara galopper! Han väljer själv en högre form nu och mer samling och det känns riktigt bra. Vi spenderade en lång tid på Rollerbit och att låta han finna koordinering över sin framdel och nu kan vi skörda frukterna.
Han är magisk att rida, nästan så jag glömt bort hur magisk han är.
Här om dagen hummade han nöjt redan när vi gick in genom grinden på ridbanan. Snacka om att vilja träna. Han känns så nöjd och glad. Han är en stjärna och trivs verkligen när han blir behandlad som en sådan. Han får nu extra mat i forma av ett riktigt fint proteinfoder som han svarat så fint på. Han har alltid en massa energi men med detta foder är det som att ha tankat honom med flygplansbränsle utan att det satt sig i hans huvud.
Han får kyldamasker på benen efter träning (sådana man förvarar i frysen) och BackonTrack täcke före och efter passen.
Cappe är ju dessutom en storlek mindre än Pilgrim och Lilja så nu har jag köpt honom ett eget ländtäcke så han slipper han Pilgrims som är för stort. Så vi kan se till att alla muskler håller sig varma i vinter.

Nu när alla mina tre hästar kommit en bit i sin skolning så har jag verkligen insett hur viktig vissa saker är. När man tränar på hög nivå är det viktigt att ta hand om kroppen. Det gäller både oss och hästen. Vi vet själva hur viktigt det är med uppvärmning, rätt utrustning, stretching, massage, kost mm. när vi tränar själva och alla elitidrottare har en noga uträknad plan. Men ibland upplever jag att vi struntar i detta när det kommer till våra hästar men vill ändå prestera på en väldigt hög nivå. 

Nu tänker inte jag att saker ska gå till absurdum, men själv har jag blivit väldigt noga med att hålla min hästs muskler varma när vi tränar. Och nu när vi står inför den kalla årstiden så blir detta viktigt. De får stå i stallet en stund innan träning med ett täcke (ull eller BackonTrack) för att bli varma, vi har ett ulltäcke på till och från ridbanan och är det riktigt kallt har de ländtäcke under själva passet.
Pilgrim har lärt mig så mycket om detta och jag kan se hur de uppskattar det.
Att även låta de stå med ett täcke en stund efter träning är minst lika viktigt för musklerna så de kan ta emot det arbete de utfört utan att behöva börja spänna sig pga ev kyla. 

Jag vet att det finns tankar kring att det inte är naturligt för hästar att ha täcke men det är inte heller naturligt att träna dem, samt att det faktiskt inte funnits vilda hästar här uppe i vårt klimat.
Jag tror på att vara lyhörd och inte tro att det finns en sanning utan att göra det som passa dig och din häst bäst! Och vill vi träna med vår häst så kanske det innebär att vi behöver göra vissa anpassningar.

Inga kommentarer: