måndag 19 oktober 2020

Att byta varv, lätt va!?

Precis i momentet omformning från höger till vänster
 
Under senaste tiden har jag och mina hästar haft fokus på formgivning och omformning.
Det har varit många dagar av utforskande och det har varit mycket spännande, intressant och givande.
Tänk så enkelt det kan tyckas vara att bara byta varv utan att fundera på vad som verkligen händer, både i din och i hästens kropp. Vad krävs egentligen för att du ska kunna byta varv? Hur många steg tar en omformning? 

Vi kan börja med att fundera på vad formgivning är.
Många pratar om böjning men Ewa använder ordet formgivning och jag håller med om att det är ett mycket bättre ord. Det innefattar mycket mer och förklara bättre vad det hela handlar om.
I en korrekt formgivning följer bl.a. hästens kotrad det spår hästen rör sig på. Så rider vi på ett böjt spår (t.ex. en volt) ska alla hästens kotor följa den böjda linjen i en perfekt båge. Du kan tänka dig att du har ett pärlhalsband med lika många pärlor som hästen har kotor och sedan lägger det jämnt längs den böjda linjen utan att någon kota avviker åt något annat håll.
Så om du då t.ex. förböjer hästens hals inåt på volten så kommer inte kotorna längre jämt följa linjen. Antagligen kommer de första halskotorna (de som kommer efter bröstkotorna) lämna voltlinjen utåt och vinkeln bryts och resterande kotor lämnar voltlinjen inåt och du kommer uppleva det som om hästen "faller ut med bogen".

Det blev väldigt tydligt när Ewa var här (under kursen som var 3-4okt) vad lite hästens hals ska vara böjd för att hästen ska kunna uppnå en jämn formgivning genom sin kropp.
Ewa hade med sig en halskotrad som vi tillsammans fick hjälpas åt att bygga ihop, som ett pussel.
Genom varje kota fanns små små hål där hästen nervsystem löper ut till resten av hästens kropp och det blev väldigt påtagligt hur lätt det är att få dessa nerver i kläm om hästens hals blir för böjd, både i sidled och om halskotpelaren dras ihop. 

Men åter till formgivningen och själva omformningen i varvbytet.
Hästens formgivning ska komma bakifrån genom sänkningen av ny inner höft och sedan fram genom hästens kropp. Detta är inte något hästen kan göra på ett steg utan det är en process genom hästens kropp som kräver olika lång tid (antal steg) beroende på hur skolad hästen är.
Jag har nu utforskat detta många ridpass och jag tror faktiskt inte att det går att få till på färre än 4 steg.
Pilgrim och Lilja kan klara det på 6 steg (i skritt och trav) när vi har våra bästa dagar, annars ligger vi på runt 8 steg och när det är som minst bra på 12 steg *ler*. Så det kan verkligen variera, för kom ihåg att varje dag är unik både för dig och din häst.
I galoppen är det en annan sak, där du har bytet som en del i rörelsen. Så här skulle det ev. gå att komma ned till 3 steg (språng). Ett innan för förberedelse, själva bytet och sedan ett efter för att komma helt rätt. 

Kom ihåg att även vi som ryttare ska byta formgivning i vår kropp. Även detta tar en viss tid och tanken på att vi skulle klara av det på ett steg kommer vi släppa lika snabbt som vi provar det första gången. Även vi behöver en vis tid för att finna den nya formgivningen i vår kropp. Även om tanken om den nya formgivningen är blixtsnabb så behöver kroppen tid för att koordinera in sig i det nya. 

Med detta i åtanke funderar jag på hur många som ens tänker på detta när de rider och byter varv med sin häst. Ger du hästen tid i varvbytet? Ger du dig själv tid? Har du funderat på hur många steg din häst behöver till omformningen för att hitta in i den nya formgivningen? Hur många steg behöver du? Är det olika i de olika varven? Är det annorlunda gentemot hur det var igår?

Inga kommentarer: