torsdag 9 maj 2019

Kurs Birgitta Järnåker - Pilgrim


Man vet att sin häst blivit skolad, maffig och helt underbar när man väljer en bild i skritt som första bild i ett inlägg.
Wow vilken häst jag har! 

  
Jag är så sjukt stolt, imponerad och mallig över Pilgrim efter helgens kurs.
Och det som gjorde mig stoltast var hans fokus och mentala utveckling som jag verkligen fick ett kvitto på.
Pilgrim på kurs brukar betyda att jag har en nyfiken kille som vill kolla på allt som händer runt omkring samtidigt som han försöker hålla lite fokus på mig. Men nu hade han 100% fokus på oss hela tiden!
Alltså wow!

Jag och Pilgrim brukar ha våra bästa pass mitt i natten när det är becksvart ute och ingen annan är i närheten och världen är helt tyst.
Men han har också sagt till mig att han vill visa upp sig och lära ut sin kunskap till andra och detta har varit svårt att få ihop.
Men nu har han verkligen landat i alla sin kunskap, blivit trygg i det han kan och nått en mental mognad. Och därför kunde han nu gå in på kursen och leverera.
Det måste vara det absolut bästa med den Kraftskapande Ridkonsten, att den har en hästcentrerad världsbild och att hästen äger sin kunskap, förstår och alltid gör rätt.
Att känna hur Pilgrim utvecklats mentalt det är stort!


Om vi ska gå in på mer konkreta saker så fick vi med oss lite nytigt från kursen men även en hel massa lovord.
Precis som förra året jämförde Birgitta Pilgrim med min absolut störst förebild bland hästar, Ewas Hårfager. När hon sa det fick jag rysningar och ståpäls på armarna och lite svindel.

Birgitta tyckte att Pilgrim börjat få muskler som den lite högre skolade hästen, med fylliga bakknän och en rumpa som bakifrån är fyrkantig.
Hon tyckte även att han fått ett väldigt fint lyft i halskotpelaren, ända från bröstbenet och han imponerade stort på henne med sina öppnor.

Det vi tar med oss från kursen och kommer jobba vidare med är att han ibland viker sig lite på böjt spår.
Alltså att man upplever att han trycker sig ut lite genom ytterbogen.
Jag formger Pilgrim endast med min kropp och här behöver jag vara lite försiktigare så det inte blir för mycket och begränsa lite på ytter stångtygel.
Det är små små marginaler det handlar om men otroligt viktigt.
Jag tänker på det, vad många jag ser som rider sina hästar förböjda.
Jag vill att hela kotraden ska följa spåret vi går på som en fint pärlband där varje kota ligger precis på rätt plats.
Det i sin tur leder också till att hästens ben kan hamna på en fördelaktig plats under hästens kropp, ta vikt och alla leder är vågräta mot marken.
Detta är något jag anser att man bör sträva efter i varje steg.


Jag tänker att det säkert är många som inte riktigt vet vad man ska titta efter för att vet om det man ser är rätt. 
Men en enkel sak man kan titta efter för att veta om hästens kotrad ligger rätt är att tänka sig att mittlinjen efter hästens nosrygg ska vara mittför mitten på bringan.
Alltså att hästens panna är på väg i rörelseriktningen. 
Ojojoj så många bilder jag ser dagligen där detta enkla kriterier inte uppfylls och då tänker jag inte att det diffar lite grann vilket det enkelt kan göra.  Utan att pannan är som på väg åt ett helt annat håll än resten av hästen.
Givetvis blir det fel ibland för alla, men när en häst rids så konstant så tänker jag att det är något som inte är gynnsamt för den. 

 

Nu har vi i alla fall en hel del nytt att träna på och vi kommer även börja lägga in slutor, något jag väntat med i Pilgrims skolning av en del anledningar.
Vi red slutor på kursen och jag red slutor på lektionen för Ewa i tisdags.
Vi red även slutor på diagonalen och min häst är en stjärna!

Imorgon kommer ett inlägg från Liljas pass och jag har även två korta filmer som jag vill dela med er.


Inga kommentarer: