tisdag 4 mars 2014

Strålröta

Jag och räven har samma morgonrutinr
Strålröta är något som jag tror de flesta hästar har, i alla fall alla som är skodda...
Strålröta består ungefär till hälften/hälften av svamp (candida) och bakterier.

Igår pratade jag om hur hästarnas hovstatus ofta sitter ihop med mage-, tarmkanal och det stämmer väl in på strålrötan. Svampen som orsakar strålröta kommer med blodcirkulationen från magen ner till hovarna och angriper på så vis strålarna. Svampen äter upp strålen inifrån.
Produkten av det bryts ner med hjälp av bakterier från marken och orsakar strålröta. En helt naturlig nedbrytningsprocess.

Dock vill vi ju att en levande häst skall ha levande vävnad i hovarna, då är just denna nedbrytningsprocess i hoven inte önskvärd. Så för att komma till bukt med strålrötan måste svamphalten i hästens mag- och tarmkanal därför regleras men man kan även behöva bekämpa bakterierna i marken där hästen vistas.

Mängden svamp i en häst kan variera kraftigt, vissa är så pass angripna att hela deras kropp är fullproppad av svamp. Svampen lever (surprise) av socker! Därför är det viktigt att minska ner på mängden kolhydrater man ger sin häst samt öka på motionen. Summa sumarum, ge inte mer kolhydrater än hästen förbränner!
Det är på överskottet som svampen lever.

Kom dock ihåg att hästen behöver en viss del svamp för den jäsningsprocess som sker i dess grovtarm, så det går inte att sätta dem på detox så som vi människor kan behöva göra ibland.

Så vad kan du då göra för att slippa röta i din hästs hovar?
Här är några åtgärder som behandlar orsaken till att rötan uppkommer:
  • Minska mängden socker hästen får (kraftfoder och tillskott)
  • Om inte det är tillräckligt byt ut en del av höet mot halm
  • Ge hästen fri tillgång till sly, bark och löv
Men att bara ta bort orsaken räcker inte, stålen måste nu få möjlighet att läka.
Detta underlättar du på följande sätt:
  • Ta av hästen skorna, strålen måste stimuleras och belastas. Det sker genom stråltryck, d.v.s. traktlandning. Är strålen liten och inte når ner till marken, motionera hästen på djupare grusunderlag.
  • Symptombehandla rötan med t.ex. äppelcidervinäger eller kopparsulfat.
  • Motionera hästen, ett tips kan vara att göra detta i ökad trav där de flesta hästar faktiskt naturligt traktlandar.
  • Se till att hästen vistas i en miljö som är gynnande. Mocka hagarna regelbundet, se till att de är drenerade, ge hästen en chans att kunna bli torr om hovarna varje dag, kalka hårt belastade partier i hagen.
Kom dock ihåg att strålrötan är en färskvara liksom hovstatusen och därför bör man satsa på en hållbar livsstil för hästen som motverkar röta och inte ger den chansen att någon gång få fäste, trots regnperioder eller vila.
Bara för att man lyckats få bort rötan så betyder det inte att den inte kommer komma tillbaka...

Det är mycket jobb att bli av med röta och är det verkligen värt allt slit?
Svaret är enkelt, självklart!
Strålen är nödvändig för hela hovens mekanism. I hovens bakre del sker all stöt-absorbering från underlaget, som hindrar lederna från att ta skada. Strålen är på så vis kroppens stötdämpare. Den naturliga och inbyggda den som hindrar hästen från att få förslitningsskador och ledinflammationer.

Strålen känner också av all information från underlaget såsom halka och friktion via de alla nervändar. Dessa rapporterar till hästens hjärna hur steget ska tas och om den måste parera för nåot i underlaget. En frisk stråle hindrar hästen från att halka och kliva med full tyngd på skadliga föremål. En frisk stråle avgör hur hela hoven sätts ner och hindrar hästen från att trampa snett eller fel.

Stråltryck vidgar också hoven vilket ger den pumpmekanism som förser hoven med blod och näring. Strålen håller hela hoven levande och är på så vis avgörande för hovkvaliteten.
Därför kan vi nu sluta skylla på dålig hovkvalitet, lösningen är att bota rötan istället.
Och inte som de flesta gör idag, dölja den med skor. För är det verkligen rätt att hålla hästarna i ett tillstånd av ömhet och fortsätta använda dem för eget syfte genom att dölja rötan? En häst med röta har nedsatta funktioner i hoven och kommer då också belasta andra delar felaktigt istället för strålen som det är tänkt.

För vi vill väl ha en hållbar häst, eller hur!?


2 kommentarer:

Irene sa...

Strålröta är väl största nackdelen när man har hästen på inhyrd lösdrift. :P Blött dygnet runt såhär års. Vill inte "överbehandla" med väldigt uttorkande och giftiga medel helst, då sabbar man ju på andra vis istället. Fast de "snälla" varianterna skulle man nog behöva behandla flera gånger om dagen med för att ge någon effekt, och det har jag inte tid eller ork med när man ska åka en bit varje gång.
Hoppas på en kort vår! ;)

Yvonne sa...

Ja Irene det är ju svårt när man inte kan påverka själv... Och just nu när det är värsta årstiden.

Därför är jag så glad för att ha pålle hemma och kan göra som jag vill ;)