fredag 7 mars 2014

Att ge hästarnas hovar de bästa förutsättningarna



Fortsätter på mitt lilla tema "Hovar".
Idag tänkte jag fokusera på hagen och stallet, eller kanske mer korrekt beskrivet: det underlag hästen vistas på.

Hästens hovar är gjorda för att gå och stå på och anpassar sig till det underlaget.
Det är lätt att glömma bort de timmar hästarna spenderar utan oss och vi fokusera på de timmar vi rider eller har hästen i stallet. Men ett dygn har 24h och ser jag till hästarna hemma hos mig så ser deras dagar ut på följande sätt:
  • 1h motion
  • 8h stall
  • 15h hage
Så den största delen av tiden spenderas i hagen och därmed blir det underlaget det viktigaste.

De flesta hästhagar består idag av mjuk underlag, gräs eller sand.
Att tro att hästens hovar ska kunna anpassa sig till ett varierat underlag med 1h ridning per dag säger ju sig självt vara omöjligt. Att då försöka vänja in hästens fötter genom att rid på grusväg tycker jag är att utsätta den för onödigt lidande.
Istället borde man erbjuda hästen ett varierat underlag i hagen som främjar hovens användning.

Så att låt hästen gå i en hage med det underlag som du vill att den skall anpassa sig till är rätt metod. Att ha hästen i lera och sedan kräva att du skall kunna rida den på grusväg gå således inte ihop.

Nu har ju jag en stor fördel som har hästarna hemma på min gård och kan själv helt och hållet bestämma hur jag vill göra. För er som har hästarna inackorderade är möjligheterna mer begränsade.

Men om man nu, som jag, har möjlighet att välja vart man vill ha sin hage, vad är då bäst?
Ja jag skulle vilja säga att kalhyggen och kuperade områden är det bästa valet av hästhage. För i den bästa av världar skulle ingen häst behöva gå i lera, vilket tyvärr kommer som ett brev på posten när man har dem på ängar, åkrar eller andra mjuka gräsbelagda ytor.

Fast om man nu har hästen i sådan mjuka hagar så kan man ändå göra en del saker som faktiskt gör stor skillnad. Nedan kommer några tips på hur man bäst tar om hand om sin hage:
  • Att kalka hagen med dolomitkalk (trädgårdskalk) är en jätte bra åtgärd om man har mark som är försurad. Att marken är sur kan man se på att det bl.a. växer mycket smörblommer och att det i vattenpölar som bildas blir som en oljig hinna p.g.a. kvävet i marken. De flesta hagar är försurade så att sprida ut kalk om man känner sig osäker är inte skadligt.
  • Grusa utsatta områden, detta hjälper till att hålla marken lerfri och minska söndertrampningen.
  • Mocka hagen! Dels för att hästarna skall slippa gå runt i sin egen skit men också för att minska risken för strålröta som annars ammoniaken i avföringen bidrar till. Genom att mocka hagen minskar man även parastittrycket.
  • Variera vart hästarna får mat och vatten. Då de flesta hästar spenderar sin mesta tid där de äter och dricker kan det vara bra att flytta runt dessa platser samt att alltid ge maten där det är torrt och hårt underlag.
  • Genom att placera mat och vatten långt ifrån varandra främjar man att hästarna rör sig i hagen.
  • Se till att dika ur och dränera dina hagar.
Har man sedan hästen inne några timmar per dygn eller har lösdrift är det bästa ströet för hovarna spån. Detta då det torkar upp och kan erbjuda hästarna ett torrt underlag att stå på.
Torv innehåller bakterier som tillsammans med vatten ger en bra grund för strålröta.
Halm gör varken till eller från.

Det finns alltså mycket man kan göra med små medel för att underlätta för hästens hovar.
Sedan tycker jag dessutom att man har vissa skyldigheter som hästägare för att uppfylla hästarnas grundläggande behov.
Även om det tar tid och kostar oss pengar.

När jag och Tomas letade gård hade vi vissa kriterier som gården måste uppfylla. Vissar var ju givetvis sådana saker som måste finnas för att vi skulle trivas, de andra var sådana som krävdes för att vi skulle kunna ha den hästhållning som vi anser att man ska kunna erbjuda sina hästar.
Många i vår omgivning (ej hästmänniskor) förstod inte våra krav och tyckte vi lade ribban för högt. Men för oss var det självklart. Kan vi inte erbjuda hästarna det bästa och det de behöver för att må bra, ja då är det ju inte en hästgård vi ska ha. För en sådan kommer med vissa minimikrav.

För det ligger i vårt ansvar när vi väljer att ha häst, att ge dem det de behöver! <3

Hästarna har i dag en härlig skogsdunge i hagen, men till våren skall hagen utökas upp i skogen och ut på kalhygget. Kommer bli så hilma kanon!


Inga kommentarer: