torsdag 18 november 2021

10.000 timmar

 


Innan du läser detta inlägg vi jag bara säga att vi alla har olika ambitioner och mål, vi vill uppnå olika saker med vår ridning och det är helt okej.
Detta inlägg syftar inte till att säga att något vi väljer att göra är bättre eller sämre än något annat.
Det ända jag vill belysa är att vi måste ha realistiska förväntningar och mål utifrån den tid vi lägger ned.
Med det sagt kommer här lite tankar om träning och resultat.

Jag har nämligen precis läst en intressant bok som heter Outliers och denna bok gjorde saker jag tänkt på under en längre tid väldigt uppenbara.
Boken tar upp vad som ligger bakom exceptionell framgång, är det medfödd talang eller hård och målmedveten träning?
Jag kan ofta känna när jag möter människor att om de vet och förstått något så vill de också kunna utföra det nu, på en gång!
Men boken sätter fingret på något viktigt, något som jag ofta försöker berätta för mina elever, nämligen att innan man kan utföra svåra uppgifter med stor skicklighet krävs det ett visst antal timmar av övning. Detta antal timmar har fastslagits genom en mängd forskning till 10.000h, något som de tog upp i boken. 

10.000h är otroligt mycket tid, så många timmar att det kan vara svår att få ett begrepp om om vi inte sätter det i proposition till något.
Om du rider på ridskola en dag i veckan och varje lektion är 1h kommer det ta 192år att komma upp i 10.000h. Än så länge har ingen människa levt så länge...
Har du en egen häst och rider i snitt 1h/5 dagar i veckan (vilket är mer än många med egen häst faktiskt gör) blir tiden för att nå 10.000h 38år.
Jag som har tre hästar rider i snitt 12h/v, då blir tiden för att nå de 10.000 timmarna 16år.  

Författaren tar också upp att övning är inget man ägnar sig åt sedan man konstaterat att man är bra. Det är den som gör att man blir bra.
Men så är det med allting, vi behöver alla fundera på vilka mål och drömmar vi har och sedan lägga ned den mängd tid det krävs för att lyckas. Och mina mål och drömmar ja de kräver dessa 10.000h som en grund att sedan bygga vidare från. 

Jag tänker på all tid och målmedveten träning jag och Pilgrim lagt ned och att utifrån det nu kunna visa en filmsnutt när vi tränar mot piaffen där allt ser lätt ut. Det känns verkligen helt fantastiskt. För det är precis så det ska vara, träningen ska få det att se enkelt ut. Och ni som känner oss och sett mig och Pilgrim träna vet att detta inte alls var något som var lätt från början. Pilgrim har fler gångarter än 3 och det diagonala och den snabba takten har verkligen varit klurig att finna. Men med målmedveten träning, tillförlit till processen och en hel massa investerade timmar är vi här idag och jag är otroligt stolt.
Nu kan jag knapp vänta på att få gå ut och rida mina hästar idag och räkna av fler timmar på resan mot målet.

Jag vill avslutar dagens inlägg med ett citat av Ingmar Stenmark

"Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag!"
Ingemar Stenmark
.


Inga kommentarer: