fredag 24 maj 2013

Det här med bett

Cappes nya stång!
Kan tyckas väldigt skarpt att rida med blank stång, men det är användningen av bettet som avgör hur skarpt det blir.
Det viktigaste är att man själv vet vad man använder och varför, ett bett ska ALDRIG vara en hjälp för att få stopp på hästen!
ALDRIG!
 
Jag har många gånger rannsakat mig själv kring varför jag stoppar in ett bett i munnen på mina hästar. Varför känner jag att jag behöver det och hur kan jag uppnå samma sak utan?
 
Munnen är trots allt en av de känsligaste delarna på hästen och jag ryser och mår väldigt dåligt när jag ser en häst som ryttaren (enligt mig) misshandlar i munnen. Jag tror anledningen är enkel, okunskap. Tror inte någon med vilja göra sin häst illa. T.ex. istället för att lösa det bakomliggande problemet med en het häst väljer man att "betsla upp" för att på så vis kunna reglera fart och ha någon form av broms. En enkel genväg som i mina ögon är ren misshandel...
 
Har funderat mycket på det här med varför det liksom är okej att göra hästar illa, t.ex slå dem när de gör "fel", använda spö och rycka och slita i dem. Vi människor gör ju inte så i samma utsträckning mot andra djur. Det jag kommit fram till är att det antagligen beror på att hästar inte har något ljud för smärta. Något som då blir en fråga om att läsa av kroppssignaler och vara lyhörd, något som för oss rovdjur blir mindre lätt. Tror att vi uppfattar det som att denna behandling är okej för hästen eftersom den inte protesterar på ett sätt som för oss är naturligt. Ser detta allt för ofta och när vi blir frustrerade och rådlösa tar vi gärna till våld. Om du skulle skära din häst med en kniv så skulle den inte skrika...
 
Av den anledning reflekterar nog inte de flesta av oss över hur vi behandlar våra hästar i munnen, det är dessutom väldigt svårt för oss att titta in i hästens mun för att se de skador vi åsamkar där. Dessutom är det ofta så man får lära sig rida med ett bett och det blir en vedertagen praxis.
 
Så varför har vi då bett?
Jag tror att det är för att på ett enkelt sätt kunna lösgöra hästen. Av den anledningen passar en stång ypperligt enligt mig! Genom kedjan kan jag påverka hästens käke med minimal påverkan i dess mun och på så vis nå avslappning och lösgjordhet hos hästen. Vi får även ett redskap för att påverka överlinjen. Stången ligger still i hästens mun tackvare kedjan och vi kan ha så lite kontakt i tyglarna som möjligt. Endast genom lätta vibrationer i tyglarna kan man kommunicera med hästen genom kedjan. Detta kräver enligt mig givetvis en häst som i övrigt går att rida med kroppssignaler (vikt och tryck) för att slippa bromsa och svänga hästen via mun.
 
Jag rider mina hästar mycket utan bett och även mycket helt utan utrustning. Båda hittar fin avslappning och lösgjordhet men jag är inte tillräckligt skicklig för att kunna påverka form och samling som jag vill utan bett och därför blir bettet under dessa pass viktigt för mig.  
 
Användningen av bettet och en tanke på varför man har det i hästens mun och vad man vill uppnå bör därför vara frågor som alla ryttare ställer sig själva. Att fortsätta rida med bett utan att tänka igenom detta anser jag vara ren lathet och egoism.
 
Att sedan bettet även är väl utpassat är nummer två att göra. Hur många hästar går runt med förstora bett eller för tjocka bett! Uscha! Om din häst går och gapar, hänger ut tungan, går emot handen eller biter sig fast. Lös det inte genom att stänga igen hästens mun med nosgrimmor och rida på framåt. Lös det genom att finna den bakomliggande orsaken. Ett nageltrång kommer aldrig bli bra oavsett mängden penicillin så länge nageln sitter kvar...

Det är så lätt att ta sig tid att lyssna. Om du ser din häst i ögonen så lovar jag att han kommer tala om för dig precis hur saker och ting är. Hästar har ett mycket stort hjärta och är en gåva för oss människor, så snälla förvalta denna gåva på bästa sätt!
 

2 kommentarer:

Unknown sa...

Bra skrivet Yvonne! Jag tänker inte någonsin mer rida med bett, det är alldeles för farligt för hästarna. Min tanke är att rätt engagemang av bakbenen ska ge allt man vill med ridningen, avslappning, lösgjordhet, bra överlinje och sedan samling. Det är långt ifrån lätt men vi tränar på och min häst är mycket mer positiv till träningen nu än tidigare då vi red med bett.

Yvonne sa...

Tack Eleonor!
Åh vad härligt att höra! <3