tisdag 23 mars 2021

Bara för att vi kan?

Jag har på slutet tänkt mycket på hur allt vi ser och delar på sociala medier påverkar oss och hur stort inflytande det har på rådande normer. Jag ser influensers göra reklam för ett par skor och 2h senare är alla dessa skor slutsålda. Det skapar behov i oss som vi inte visste att vi hade och en vilja att kanske vara nått vi inte är, en enkel jakt på lycka???
Samtidigt för det också mycket gott med sig. Jag tänker att aldrig har vi haft tillgång till så mycket information så lättåtkomligt som nu, även om det också har sina fallgropar.
För i slutändan är "veta" och "kunna" inte samma sak och vi lever nu i en värld med väldigt många som vet en massa utan att för den sakens skull kunna det de vet.
Och detta har i allra största grad en stor påverkan på oss. Och av all kunskap, hur vet vilken som är rätt och sann? Vad som är rätt och sant skiljer det sig från person till person?

Jag ser så otroligt många dela bilder och filmer i sina flöden med syfte att vara lite häftigare, coolare, våghalsigare, vackrare eller mer annorlunda än alla andra. Detta ger ofrånkomligen konsekvenser, konsekvenser inom alla kategorier i livet oavsett du är mamma, kvinna, din kroppsform, levnadstandrad, prylar, mat, mm.
Även hästar har en stor del i detta flöde och jag ser hur det påverkar normen, hur den ändras, hur rådande omständigheter styr och att viktig kunskap förloras i jakten på att synas.
För det går inte att komma ifrån, det vi dagligen ser det blir vedertaget och normen vi själva agerar efter.
Och så ofta slås jag av tanken när jag tittar runt på allt detta som delas: "bara för att du kan göra något med din häst så betyder det inte att det du gör är okej".
Jag tittar på en bild och tänker "vad får hästen ut av det där?"
Har vi glömt vad en häst är?
Vilken roll har hästen haft med människan genom alla tider?
Vilken roll har den nu?
Vilken roll vill vi att den ska ha?
Vart har hästens väsen tagit vägen?
När går vår kontroll över hästen överstyr?
Frågor som jag tänker det är viktigt att vi alla ställer oss.

Med all den kunskap som finns och med alla möjligheter vi har idag att ta del av den och lära, borde det inte då vara enkelt att veta vad vi vill? Eller skapar för mycket information en större förvirring? Hur sorterar vi och hur vet vi vad som är kunskap och vad som är "hitte på"?
Hur ska vi kunna se hästen för vad den faktiskt är, en häst, och ha en relation med den utifrån det?
Och hur finner vi en tanken med allt vad vi gör och varför vi gör det?
Vi behöver helt enkelt börja tänka efter innan vi handlar.

För att dra en extrem parallell:
Jag slår inte ihjäl djur, inte något endaste lite kryp, fluga, mygga eller spindel.
Varför skulle jag?
Varför skulle någon av oss egentligen, helt omotiverat i en situation? Bara för att en fluga råkade vara en fluga och flyga förbi, ger det dig då rätten att slå ihjäl den? Bara för att du kan?
Men de flesta av oss slår ihjäl flugor och spindlar, ingen reagerar om någon gör det, det är norm.

Och så här kan vår vardag se ut, hur mycket gör vi bara för att vi kan, även om det inte är rätt?
Hur mycket av det vi gör har stora konsekvenser för den vi gör det emot? Reflekterar vi ens över det?
Vad är egentligen rätt handlande?
Jag känner att vi måste börja tänka till när det kommer till våra hästar.
Det mesta vi gör med våra hästar är onaturligt för dem, men vi behöver självklart inte ta detta till absurdum.
I grund och botten trivs hästar och människor väldigt bra tillsammans, tror vi är rätt lika egentligen och därför fungerar det så bra oss tillsammans.
Jag vill vara med hästar och ha hästar i mitt liv och jag tror att de även vill vara med oss. Jag ser det som ett otroligt stort privilegium att kunna få ha det så, men relationen behöver bygga på ömsesidig respekt och en vilja att se den andra för vad den verkligen är. En häst är och kommer alltid vara en häst och en människa är och kommer alltid vara en människa. Låt det vara så och utifrån det finna er gemensamma relation.

Inga kommentarer: