onsdag 18 mars 2020

Kan du gå på skaren?


Det är så skönt nu med vår i luften.
Igår visade termometern +19 grader i solen och det var helt ljuvligt ute.
I dessa tider av virus som sprider sig över världen som en löpeld är det härligt att i alla fall vädret visar sig från sin bästa sida. 
Att bo på landet, på en stor gård och ha hästarna hemma är en väldig lyx. Så för mig skulle ett totalt utegångsförbud bara vara uppskattat *ler*
Skämt och sido, jag hoppas folk förstår allvaret i detta och ser längre än sin egen näsa...
Men nog om det.

I söndags kom det regn, efter att ha haft den mest perfekta ridbanan så blev den återigen en hockeyrink på måndagen. Men tisdagen kom med sina 19 grader (kanske 9 i skuggan) och vips var allt bra igen!
Banan förvandlades till något som liknade strösocker och jag och Pilgrim rörde runt underlaget där uppe ordentligt så det nu ska tina extra snabbt.

Det är rätt häftigt att rida en skolad häst som Pilgrim på ett sådant underlag.
När jag ledde runt Pilgrim på banan gled han omkring lite men när jag satt upp kunde jag fördela hans vikt lika mellan hans ben och kontrollera påskjut och bärkraft och helt plötsligt kunde vi gå hur lätt som helst.
Jag tänker att det blir lite som om vi ska försöka gå på skaren utan att sjunka igenom. Då måste vi kontrollera den kraft vi sätter ned våran fot med, hur vi tar emot tyngden från våran kropp och hur vi sedan väljer att trampa ifrån och skjuta oss framåt.
Precis det är vad det handlar om i ridningen och skolningen av hästen, att hästen lär sig kontrollera detta och sedan kunna använda sig av det.

Det ger också en tydlig bild av detta med balans.
Tänk att du ska bära någon på din rygg och sedan lyckas gå på skaren så den håller.
Helt plötsligt blir du väldigt beroende av att personen du bär på inte stör din balans.
För händer det och du tappar balansen så kan du inte längre kontrollera de faktorer som gör att du kan gå på skaren och du kommer trampa igenom, kanske du till och med måste ta ett snabbt steg åt sidan för att inte ramla.

Jag tycker liknelser är bra för att lättare förstå och att rida sin häst ska vara lite som att gå på skaren, den kontrollen vill jag att min häst ska ha och kunna ha.  Och då kan jag inte vara den där personen på ryggen som sätter käppar i hjulen för det.
För jag önskar verkligen att vi alla kan förstå hur otroligt viktigt detta med balans är och vilket otroligt ansvar som ligger på oss varje gång vi sätter oss på hästens rygg.



Inga kommentarer: