torsdag 13 december 2012

Det här med att "longera"




Det här med longering tycker jag är intressant. En övning som både kan vara super bra men även jätte dålig för hästen. Allt beroende på hur den utförs. Att springa runt varv efter varv i en cirkel där människan jagar på ser jag ingen nytta av. Det ända det gör är att det sliter något fruktansvärt på hästen. Om man istället får till ett arbete där hästen jobbar korrekt, då kan det ju vara ett jätte bra komplement till ridningen.

Nokke gick inte att longera när jag träffade honom för snart 15år sedan. han var som jag skulle vilja uttrycka det "sönder longerad". Eftersom han gärna bockade, longerade alltid hans ryttare honom länge innan ridning och det blev ett form av straff. Så vi skippade det helt enkelt, på senare år har det dock dykt upp i vårt liv igen genom 2 kanaler, Parelli och AR.

Inom Parelli longerar vi inte hästarna, där kallas det istället cirkling och bygger på andra principer. Till en börja kommunikation som man sedan kan använda för att bygga upp hästen. En metod som jag tycker är väldigt bra. Att introducera cirkling för Nokke var intressant, men när han fattade att det inte var "longering" gick det super. Dock kan galoppen fortfarande vara mindre lätt vissa dar...

Inom AR används longeringen mycket för att utbilda hästen. Här säkerställer man att hästen jobbar korrekt i kroppen och utnyttjar hästens möjlighet att lära sig saker utan att dessutom behöva ha en ryttare på ryggen.

Jag önskar jag kunde jobba hästen på det sättet som syns på videon ovan. Vilka möjligheter det skulle ge. Kanske ska lägga lite energi på detta och se till att lära mig och pojkarna det. Kanske 2013 års projekt...

1 kommentar:

Irene sa...

Frågan är väl om det är ett steg framåt eller ett steg åt sidan? Om du redan har kommunikationen så vill man kanske inte gå över till att mekaniskt kunna påverka smådetaljerna, snarare att pållen själv ska förstå vad den gör och bli mer medveten om sin kropp? Man vill ju som sagt att det ska passa ihop med helheten! :)